Italijanom je že uspelo ukrotiti inflacijo – pa nam?

Datum:

Italijani so zabeležili najnižjo raven inflacije izmed vseh držav OECD. Oktobrsko povprečje v omenjeni skupnosti je znašlo 5,6 odstotka, v Italiji pa 1,7 odstotka. Slovenija se je na tem področju odrezala slabše od povprečja OECD. Oktobrska inflacija je namreč znašala 6,9 odstotka. 

Rai News poroča, da naši zahodni sosedi pričakujejo zmanjšanje investicij, medtem ko gospodarsko rast trenutno poganja zasebna potrošnja zahvaljujoč padcu inflacije.

Povprečna inflacije je v območju OECD padla najnižjo raven od oktobra 2021. Inflacije je še septembra znašala 6,2 odstotka. OECD sicer združuje 36 držav članic (Avstralija, Avstrija, Belgija, Kanada, Čile, Danska, Estonija, Finska, Francija, Nemčija, Japonska, Grčija, Irska, Islandija, Izrael, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Mehika, Norveška, Nova Zelandija, Nizozemska, Poljska, Portugalska, Češka, Republika Koreja, Slovaška, Združeno kraljestvo, Slovenija, Španija, Združene države, Švedska, Švica, Turčija, Madžarska).

Padec inflacije je zabeležilo tudi evro območje. Še septembrska povprečna inflacija je znašala 4,3 odstotke, oktobrska inflacija pa 2,9. Slovenija ima v evro skupnosti tretjo najvišjo inflacijo.

Vir: Eurostat

Italijani lahko kupijo več s svojim denarjem
V prihodnjih dveh letih bo motor italijanske ekonomije poganjala predvsem zasebna potrošnja. Ta se je v letu 2023 dvignila za 1,4 odstotka, pričakujejo dvig še za dodatno odstotno točko. Eden izmed gonilnih faktorjev je zmanjšana inflacija, povečanje zaposlenosti in delno zvišanje plač. Italijanski statistiki po drugi strani pričakujejo, da bo prišlo do zmanjšanja investicij v primerjavi z zadnjima dvema letoma. Kljub temu napovedujejo, da se bo letos bruto domači proizvod povečal za 0,7 odstotka, prihodnje leto prav tako.

V Italiji pričakujejo še nadaljnje padanje inflacije, kot posledico padca cen energije in restriktivnih monetarnih politik, ki jih je implementirala ECB. 

Dogovor med premierko in gospodarstvom
Italijanska premierka Georgia Meloni in predstavniki gospodarstva so konec septembra podpisali sporazum o znižanju cene osnovnih življenjskih potrebščin. “Mislim, da je to prvič, da je celoten italijanski sistem, od proizvodnje hrane do splošnih potrošniških izdelkov, podpisal pakt z vlado, da ohrani cene v nakupovalnem vozičku pod nadzorom, da pomaga družinam, zlasti tistim v težavah,” je dejala Meloni.

Sorodno

Zadnji prispevki

Kremelj vodi obsežno dezinformacijsko kampanjo proti Ukrajini

Evropska obveščevalna služba je dnevniku The Washington Post dostavila...

Golob z novimi davki nad najranljivejše

Vlada uvaja nove davke na "pregrehe", torej na tobak...

Hojs: Odvratni hinavci Svobode

Še vedno odmeva incident v Murski Soboti, kjer so...

Elon Musk nominiran za Nobelovo nagrado za mir

Norveški poslanec je nominiral najbogatejšega zemljana za Nobelovo nagrado...