Italijanska vlada bo dvigovala rodnost z brezplačnim oddajanjem kmetijskih zemljišč družinam s tremi otroki, za nakupe nepremičnin pa bodo pomagali z brezobrestnimi krediti

Foto: Instagram

Italijanska vlada je zaradi najnižje rodnosti med vsemi državami Evrope sprejela številne ukrepe za povečanje natalitete. Med njimi je tudi brezplačni najem kmetijskih površin za 20 let za družine, ki bodo imele tretjega otroka med leti 2019 in 2021. 

Italijanska vlada se je zaradi rekordno nizke rodnosti odločila, da števila rojstev ne bo reševala z uvažanjem afriških migrantov, temveč bo spodbudila družinsko politiko na različne načine. Eden izmed teh je brezplačni najem kmetijskih zemljišč za obdobje 20 let, če bo imela družina med leti 2019 in 2021 vsaj tri otroke. Poleg tega bodo družine z otroki upravičene do brezobrestnih posojil v vrednosti 200 tisoč evrov za nakup nepremičnine.

Ukrepom za dvig natalitete se je pridružilo italijansko ministrstvo za kmetijstvo, ki bo kmetijska zemljišča oddajala družinam. Ukrep bo veljal le za poročene pare, poroča Voice of Europe. V lanskem letu se je v Italiji namreč rodilo le 464 tisoč otrok, ob takšnem trendu pa bi se populacija Italijanov do leta 2065 zmanjšala za 6,5 milijona prebivalcev.

Foto: iStock

Tudi celotna slika rojstev in umrljivosti na ravni celotne Evropske unije je zaskrbljujoča, saj je več ljudi umrlo, kot pa se jih je rodilo.

C. Š.