fbpx

Italijanska vlada jasna – migrantskega turizma je konec

Tihotapci odpeljejo migrante v čolnih na odprto morje, kjer jih prevzame španska obalna straža in ostale nevladne organizacije. (Vir: Twitter)

Italijanska vlada, ki jo vodi Giorgia Meloni, je odobrila ukrepe za kaznovanje tako imenovanih “dobrodelnih organizacij”, ki rešujejo migrante na morju, in zaseg njihovih ladij, če kršijo nov, strožji sklop pravil. Medtem dobrodelne organizacije, ki iščejo migrante na morju in jih dostavljajo v italijanske luke, pravijo, da bi lahko nova pravila ogrozila življenja.

Odlok kabineta, ki je bil odobren pozno v sredo, 28. decembra, pravi, da bi morale reševalne ladje po reševanju zaprositi za pristanišče in odpluti vanj “brez odlašanja”, namesto da ostanejo na morju in iščejo druge migrantske čolne v stiski.

Trenutno misije dobrodelnih organizacij oziroma nevladnih organizacij (NVO) v osrednjem Sredozemlju običajno trajajo več dni. V le-teh z dobrodelnimi čolni, ki opravljajo različne reševalne akcije, pogosto na krov sprejmejo na stotine ljudi.

Humanitarne ladje po morju iščejo tihotapske gumake. Foto: epa.

Ladje nevladnih organizacij morajo tudi obvestiti tiste na krovu, da lahko zaprosijo za mednarodno zaščito kjer koli v Evropski uniji, piše v odloku. Kapitani, ki kršijo ta pravila, tvegajo denarno kazen do 50.000 evrov (53.175 dolarjev), ponavljajoče se kršitve pa lahko povzročijo zaseg plovila, je dodal.

Vlada premierke Giorgie Meloni je od nastopa funkcije oktobra ciljala na dejavnosti dobrodelnih organizacij za reševanje na morju in jih obtožila, da omogočajo delo trgovcem z ljudmi ob povečanem številu prihodov.

Giorgia Meloni (Foto: epa)

Dobrodelne organizacije medtem obtožbe zavračajo. Riccardo Gatti, ki je zadolžen za reševalno ladjo, ki jo vodi dobrodelna organizacija Zdravniki brez meja, je v četrtek za dnevnik La Repubblica povedal, da je odlok del strategije, ki “povečuje tveganje smrti za tisoče ljudi.”

Pravila, ki otežujejo izvajanje večkratnih reševanj, so lahko v nasprotju z mednarodnimi konvencijami in so bila “etično nesprejemljiva”, je dejal.

Do leta 2022 se je v Italiji izkrcalo približno 102.000 migrantov, kažejo podatki notranjega ministrstva, v primerjavi s približno 66.500 v enakem obdobju lani, 34.000 leta 2021 in vrhom več kot 181.000 leta 2016. Dokument iz urada notranjega ministra Mattea Piantedosija pravi, da so okoli 10 % tistih, ki so leta 2022 prispeli v Italijo, na obalo pripeljali čolni nevladnih organizacij.

Vendar pa je tudi dejal, da so ti čolni delovali kot “vlečni dejavnik” za tiste, ki so se odpravili na nevarno potovanje po Sredozemlju iz Libije. Vprašanje, kako ravnati s priseljevanjem v Evropski uniji, ki mu ni videti konca, je že leta vir političnih napetosti. Italija in Španija, kamor prispe večina čolnov, že dolgo trdita, da morajo ostale zaveznice EU sprejeti več migrantov, ki prihajajo na njihove obale.

To vprašanje je novembra sprožilo diplomatski spor med Italijo in Francijo, potem ko je Rim dobrodelni ladji z okoli 200 ljudmi zavrnil pristanek v svojih pristaniščih, ladja pa je nazadnje priplula v Francijo.

Andrej Žitnik