fbpx

Italijanska zbornica potrdila Salvinijev “varnostni paket”: Milijonske kazni za nedovoljeno vplutje ladij nevladnih organizacij v italijanska pristanišča

George Soros in Matteo Salvini (Foto: epa)

Nevladnim organizacijam, ki na morju rešujejo nezakonite migrante, se obetajo kazni, italijanska poslanska zbornica je namreč potrdila varnostni paket, v katerem so te opredeljene. Lažje pa bodo postale tudi zaplembe njihovih ladij, ki brez ustreznih dovoljenj plujejo v italijanska pristanišča.

Tuje tiskovne agencije poročajo, da je italijanska poslanska zbornica potrdila nov varnostni paket, ki predvideva globo v višini do milijona evrov za nedovoljeno vplutje v italijanska pristanišča. Za zaostritev zakonodaje, ki bo stopila na prste nevladnikom, ki spodbujajo nezakonito migriranje, je glasovalo 322 poslancev, proti pa jih je bilo 90. 13. avgusta je predvideno še glasovanje v senatu.

Notranji minister Matteo Salvini, ki velja za velikega nasprotnika nezakonitih migracij, je sicer ustrezen odlok podpisal že 15. junija, a je potreboval še potrditev s strani parlamantarcev, da je odlok postal tudi del zakonodaje. Končna verzija protimigrantske zakonodaje zdaj po poročanju STA potrebuje le še potrditev italijanskega senata.

Foto: epa

Predvideno oblikovanje sklada za države, ki bodo sprejemale migrante
Italijanska vlada, del katere sta Liga in Gibanje pet zvezd, je v sredo sprejela odločitev, da bo na zaostreno migrantsko zakonodajo vezala tudi glasovanje o zaupnici. V skladu z novo zakonodajo je predvideno oblikovanje posebnega sklada, iz katerega bi sredstva namenili tistim državam, ki bodo aktivno sodelovale pri vračanju migrantov v njihovo domovino. Italijansko notranje ministrstvo je kar dva milijona evrov namenilo za dejavnosti tujih policistov pri tajnih operacijah, ki so uperjene proti mednarodnim tolpam, ki tihotapijo ljudi.

Salvini si je nalaganje finančnih kazni nevladnim organizacijam zamislil kot obliko zaostrovanja migrantske politike. Nemški organizaciji Sea Watch in italijanski Mediterranea so zaradi prevoza več deset rešenih migrantov na italijanski otok že naložili finančne kazni, prav tako pa so bila obema zasežena tudi plovila. Z novim varnostnim paketom se je Salvini odzval na primer reševalne ladje Sea Watch 3, ki je konec junija brez dovoljenja italijanskih oblasti vplula v pristanišče na Lampeduzi.

Hana Murn