fbpx

Italijanskega novinarja toži kar 500 svojcev žrtev covida; prizadel jih je z obtožbami o izmišljenih kolonah z umrlimi v Bergamu

Foto: epa/družabna omrežja

Marsikdo se še danes z grozo spominja apokaliptičnih prizorov, ki so na račun širjenja novega koronavirusa vladali v lombardijskem Bergamu. Očitno pa obstajajo izjeme, ki do pokojnikov in svojcev, ki so tedaj preživljali grozo in sploh niso vedeli, kam bodo trupla odpeljana, nimajo sočutja. Svobodni novinar, ki je na družabnem omrežju Twiterju zapisal, da je bila kolona vojaških vozil z žrtvami covida-19 lažna, bo svoje pisanje očitno drago plačal. S strani odvetnikov svojcev je bila namreč vožena tožba zaradi omalovaževanja pokojnikov.

Tožba, ki jo je vložila odvetnica Consuelo Locati, zastopa skupino odvetnikov, vpletenih v civilno tožbo 500 družin, ki so zaradi covida-19 izgubile svoje najdražje.

Svojci ljudi, ki so umrli zaradi covida, in ki so imeli svoje ljubljene v krstah na vojaških tovornjakih v Bergamu, tožijo novinarja časopisa Libero Tommasa Montesana za “zelo hudo žalitev spomina in dostojanstva na tisoče žrtev” v zvezi s tvitom, ki je to zanikal. V imenu odvetnice Locati, ki zastopa skupino odvetnikov, vključenih v civilno zadevo 500 sorodnikov, je bila tako vložena tožba, ki poteka pred civilnim sodiščem v Rimu.

Družinski člani prepričani, da imajo pravico do ogorčenja
“Tožba se simbolično nanaša na vse družinske člane, ki so imeli svoje ljubljene na teh vojaških tovornjakih,” je dejal Agi Locati, čigar oče je bil v eni od teh krst. Družinski člani imajo po njegovih besedah vso pravico, da so ogorčeni nad pomanjkanjem spoštovanja do bolečine, ki so jo že izkusili. S tem je bil, kot pravi, odvzet še en delček dostojanstva njihovim najdražjim. Ker tedaj lokalni krematorij ni uspel upepeliti vseh trupel, v mrtvašnicah pa je primanjkovalo prostora, so trupla s spoštovanjem in dostojanstvom prevažali vojaki, ki so vozili tovornjake v sosednje kraje.

Zdravstveni delavci v Bergamu  (Foto: Twitter)

V ovadbi se novinarju očita, da nima usmiljenja do mrtvih in da je s svojih zapisom prispeval k obrekovanju, ki ima hude posledice, poroča Corriere Bergamo. “Sramotno žaljiv in obrekovalni namen gospoda Tommasa Montesana – tudi v tožbi – je očiten, ker se izvaja pri opravljanju novinarskega poklica in krepi s pomočjo družbenega omrežja, katerega cilj je zanikati eno najbolj žalostnih zgodovinskih resnic.” S tem je po njihovih besedah užalil spomin na tiste krste in žrtve, ki so podlegle covidu-19. “Njegov edini namen je bil diskreditirati in osramotiti žrtve, s tem pa tudi bolečino vseh družinskih članov, ki so izgubili svoje najdražje.”
Nina Žoher