fbpx

Italijanski strokovnjak napoveduje konec širjenja virusa covid-19 do sredine aprila, konec epidemije v Italiji konec maja

Guiseppe Remuzzi.(Foto: Facebook)

Giuseppe Remuzzi je direktor Inštituta za farmacevtske študije Mario Negri v Milanu. Trenutno se nahaja v italijanskem mestu Bergamo, ki je eno od žarišč epidemije virusa covid-19 v Italiji. “Cepivo proti gripi zagotovi neko zaščito, vendar to ni cepivo za zaščito pred koronavirusom,” zatrjuje Remuzzi.

Italijanski zdravstveni strokovnjak Giuseppe Remuzzi je v razgovoru za hrvaške medije opisal dogajanje v Italiji v luči epidemije virusa covid-19. “Živimo v demokraciji. Vsakdo lahko reče, kar želi, naj gre za resnico ali laž. Vendar zadeva je jasna. Na Kitajskem se je virus pojavil kot prvi. Njihove oblasti trdijo, da je virus med Kitajci razsajal že v sredini novembra,” je povedal Remuzzi.

V razgovoru so se dotaknili zdravljenja virusa covid-19. Vendar znanstveniki še vedno ugotavljajo, na kakšen način bi ga lahko zdravili. V preteklosti se je svet soočil s SARS-om in MERS-om. Oba virusa spadata v družino koronavirusov. Človeštvo se je do zdaj soočilo s petimi do šestimi različnimi koronavirusi. S tem virusom se soočamo prvič, vendar ne zadnjič, je v intervjuju za Večernji list izjavil Remuzzi.

Italija je zaradi začetnih napak plačala krvav davek, sedaj svetuje drugim državam, da ne ponovijo istih napak
Po besedah italijanskega strokovnjaka je Italija naredila nekaj ključnih napak v začetnih dneh epidemije. Po njegovem je pomembno ugotoviti okuženo osebo in s kom je bila ta v stiku. Med drugim trdi, da Italija ni imela dovolj postelj na intezivni negi – po Remuzzijevih besedah jih manjka najmanj 4 tisoč.

Prizor iz bolnišnice v Italiji (Foto: epa)

V Nemčiji imajo 25 tisoč postelj za intenzivno nego in navkljub številu obolelih zelo malo umrlih. Po drugi strani zdravniki in medicinske sestre v italijanskih bolnišnicah niso bili zaščiteni ob prvih dneh epidemije. S tem so se tudi okužili in širili okužbo med italijanskim prebivalstvom, je jasen Remuzzi.

Zdravstveni delavci v Bergamu se trudijo preprečiti še večjo katastrofo. (Foto: Twitter)

Okužba se bo v Italiji širila do polovice aprila, konec zdravstvene krize konec maja v Italiji
Remuzzi je napovedal, da se bo okužba med italijanskim prebivalstvom širila do sredine aprila. Če bi se ustavila, bi dobili veliko več mest za zdravljenje na intenzivni negi in bi italijanski zdravstveni sistem lažje zadihal. Konec krize in umiritev se bo v Italiji zgodila konec maja po najbolj optimističnih napovedih.

Luka Perš