fbpx

Italijansko mafijo obtožujejo zanetitve požara na ognjeniku Vezuv

Foto: iStock/epa

Novinar je italijansko mafijo obtožil, da je odgovorna za izbruh ogromnega požara na ognjeniku Vezuv, ki je k pobegu primoral več sto turistov in domačinov z omenjenega območja. 

Na videoposnetku, ki je bil objavljen na družabnem omrežju Facebook, je mogoče videti novinarja in strokovnjaka za italijansko mafijo Roberta Saviana, ki trdi, da so kriminalne organizacije odgovorne za masovni požar. Saviano je zatrdil, da so bili požari zaneteni z namenom zažiganja odpadkov na nezakonitih odlagališčih ali z namenom blokiranja gradnje na tem območju.

Foto: epa

Požigalci zanetili požar
Gasilci so po navedbah medija Russia Today v četrtek še naprej gasili požara. Visoke temperature in toplo vreme pa sta tista dejavnika, ki sta prispevala k hitrejši širitvi požara. Policija in državni tožilci menijo, da so požar povzročili požigalci. La Repubblica poroča, da je bil osumljenec že aretiran, potem ko je bil identificiran na podlagi posnetkov varnostno-nadzornih kamer. Plameni so uničili hektarje zemlje, vključno s področjem parka v Neaplju Cratere degli Astroni.

Foto: iStock

Daily Beast poroča, da je bilo območje okrog Vezuva poimenovano kot zemlja požarov, in sicer zato ker je mafijski sindikat Camorra, ki velja za največjo italijansko kriminalno združbo, tam zgradil vrsto nezakonitih sežigalnic. Te so namenjene za sežig strupenih odpadkov in za mafijo predstavljajo pomemben vir prihodka. “Če bo kdo zanetil požar na Vezuvu, jih želim videti zaprte za 15 let,” je glede požarov povedal italijanski okoljski minister Gian Luca Galletti.

N. Ž.