Italiji grozi nov migrantski val – kar 235 tisoč jih čaka v Afriki

Foto: epa

V času, ko se migranstka kriza ne umirja in ko v Evropo derejo pravi hudourniki prebežnikov, tako iz afriške strani kot tudi po balkanski poti, so se v javnosti pojavile vesti, da si na Apeninski polotok želi še veliko Afričanov.

Prebežniki naj bi na priložnost, da prečkajo Sredozemsko morje, že čakali v Libiji. Po podatkih Združenih narodov naj bi njihovo število doseglo kar 235.000. V nastali situaciji različne politične strani podajajo svoje mnenje, kako s tem povezane težave rešiti.

Podatki so zaskrbljujoči
Italijansko notranje ministrstvo navaja, da je od začetka leta na njena tla že prispelo skoraj 130.000 ljudi, ki so se do svojega cilja odpravili po mediteranski poti, kar predstavlja 5-% povišanje v primerjavi s predhodnim letom. V nastali situaciji se višja stopnja varnosti zdi ključnega pomena. Pojavljajo se tudi pozivi k združitvi in krepitvi vojaškega sodelovanja držav, ki se s tovrstno problematiko spopadajo. Okrepitev sodelovanja se zdi še posebej pomembna na področju boja proti terorizmu in trgovini z belim blagom.

Libija spet drsi v državljansko vojno
V državi nekdanjega samodržca Moamerja Gadafija so namreč razmere še vedno precej nestabilne in lahko kaj hitro prerastejo v nov oboroženi spopad. V Libiji namreč še vedno poteka boj za nadzor nad naftnimi polji. Tako od leta 2011 dalje, ko je na libijskih tleh prišlo do padca diktatorskega režima in vojne, Libijo za prehodno državo na svoji poti v Evropo izbira mnogo afriških migrantov. Predstavništvo Združenih narodov ob tem poudarja pomen libijske enotnosti, stabilnosti in dialoga libijskih političnih nasprotnikov za učinkovito reševanje težavnih razmer. Ključna se zdi še zlasti ustanovitev enotne libijske vojske.

Vrh Združenih narodov glede migrantske problematike
Na načrtovanem srečanju Združenih narodov v prihajajočem tednu se načrtuje prav pogovore o prebežnikih, saj se tovrstna tematika zdi vse bolj pereča. Bela hiša ob tem načrtuje večje število azilantov na svojih tleh, kamor naj bi spadalo tudi okoli 40.000 ljudi z Bližnjega vzhoda in iz južne Azije, torej tudi iz Sirije. Bela hiša pa obenem prav tako izpostavlja pomen varnosti v nastali situaciji, saj načrtuje dosledne in zelo natančne preiskave vseh ljudi, ki bodo na ameriška tla vstopili. Predpisi glede tovrstnih azilantov naj bi bili po navedbah še strožji, kot je to sicer običajno.

Nemčija – učinkovita integracija je ključnega pomena
Iz Nemčije pa prihajajo vesti, da si nemške oblasti želijo hitrejše integracije prebežnikov, ki so v zadnjem času prispeli v njihovo državo. Od enega milijona naj bi se na trg dela namreč vključila le peščica izmed njih, kar se zdi zaskrbljujoče. Angela Merkel ob tem izkazuje pripravljenost za sprejetje novih določil, ki bi proces integracije migrantov pospešila, vendar obenem priznava, da bo tudi v tem primeru omenjeni proces zahteval svoj čas. “Mnogi so na tečajih za integracijo ali pa čakajo nanje, zato mislim, da bo potrebno pokazati nekaj potrpežljivosti, ampak obenem je treba biti ves čas pripravljen na rešitve, ki bodo izvedljive,” še navaja nemška kanclerka.

Tudi iz Grčije poročajo o težavah
Do problemov pa prihaja tudi na grških otokih, med drugim na otoku Ios, kjer je včeraj prišlo do izgredov kot posledica protesta lokalnih prebivalcev, ki si želijo odhoda tamkaj nastanjenih okoli 3.500 prebežnikov. Policija je okoli 800 domačinom v sredo preprečila, da bi se približali migranstkim nastanitvenim centrom na tem otoku.

Domen Mezeg