Iz ankete CNN razviden boj za glasove med republikanci

Vse več ameriških volivcev se strinja s prepovedjo vstopa muslimanov v ZDA. ki jo zagovarja Donald Trump (foto: epa).

Donald Trump je v zagonu, Ted Cruz je imel veliko noč, Marco Rubio še vedno ostaja v igri, prav tako bo – da bodo lahko skupaj ustavili Trumpa – potreben John Kasich.

Delegati republikanske stranke so vse predsedniške kandidate te stranke nagradili enakomerno: tako je Donald Trump prejel 316 glasov, Ted Cruz 226, Marco Rubio 106, John Kasich 25 in Ben Carson 8 glasov. Na republikanski strani  še vedno poteka bitka za uradnega kandidata, je razvidno iz ankete CNN/ORC.

Nobenega dvoma ni, da je imel Trump solidno noč, saj je zmagal v sedmih zveznih državah, v nekaterih celo z veliko večino. Toda v Texasu ga je povozil senator Cruz, komaj pa je premagal Rubia v Virginiji. Cruz je prav tako zmagal v Oklahomi in Aljaski, medtem ko je Rubio z lahkoto zmagal v Minnesoti. Z drugimi besedami: Trump je izgubil tri točke v šestih državah.

Trumpa bodo skušali poraziti na konvenciji
Tekma med delegati tako ostaja še popolnoma odprta, saj ima Trump 316 glasov, Rubio in Cruz skupaj pa 332. Matematika bo seveda ostala brez pomena, če bo Trump zmagal v državah, kjer zmagovalec pobere vse glasove, še posebej na Floridi in Ohiu. Magično število delegatov, ki bo zagotovilo potrebno večino in zmago v republikanski stranki, je 1237. Če si noben od kandidatov ne zagotovi glasov 1237 delegatov, bo o kandidatu odločeno na republikanski nacionalni konvenciji meseca julija – kjer se lahko zgodi marsikaj.

Trump izgublja proti Clintonovi
Raziskave javnega mnenja kažejo, da Trump v primerjavi s Hillary Clinton izgublja, v nekaterih primerih je ta razlika zelo velika. V zadnji anketi CNN-a ga je premagala kar za 8 točk. Trumpov negativni rating lahko pogubi tudi republikanske možnosti v senatu in celo v predstavniškemu domu, zato bodo kalkulacije usmerjene v upočasnitev Trumpa in njegov poraz na republikanski konvenciji. Trije protikandidati so tako trenutno najmočnejše orožje republikancev proti njemu. 

John Kasich ima najboljše možnosti za zmago v Ohiu, medtem ko se mora Rubio boriti kot lev za zmago na Floridi, kjer mu javnomnenjske ankete kažejo zaostanek. Po “super torku” se tekma premika proti srednjemu zahodu in severovzhodu. Državi Maine in Kansas bosta glasovali čez tri dni, Michigan pa čez 6 dni. Trump se je izkazal za najslabšega ravno na srednjem zahodu v Iowi in Minnesoti.

Združeni proti skupnemu “sovražniku”
Dejstvo je, da so tako Cruz, Rubio in Kasich sposobni združiti republikansko stranko, skupaj pa so sposobni upočasniti Trumpa in omogočiti republikanskim volivcem možnost, da se odločijo, kdo od njih je najboljša opcija, da porazi Clintonovo. Še ena republikanska debata se bo odvijala v Detroitu, kjer bosta Trumpa ponovno družno “napadla” Rubio ter Cruz.

M. P.