fbpx

[Iz minute v minuto] Koronavirus v Italiji zahteval že 41 življenj, okuženih že 1701 oseba! Na Hrvaškem danes potrdili še eno okužbo!

Foto: epa

Koronavirus se širi po Evropi. Na Hrvaškem že osem okuženih. Žarišče okužbe v Evropi ostaja Italija. V Južni Koreji se je v enem dnevu okužilo 500 ljudi.

15.26 Po zadnjih podatkih se je s koronavirusom do danes okužilo 89.843 ljudi, največ na Kitajskem- 80.029. Virus je terjal življenja 3.096 ljudi, še 7.343 obolelih pa je v kritičnem stanju.

13.20 Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je danes dvignil oceno tveganja za EU zaradi novega koronavirusa z zmerne na visoko, kar pomeni, da se virus še naprej širi, je poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ob zagonu ekipe za odzivanje na novi virus.

13.11 Tožilstvo v Seulu je proti vodji južnokorejske sekte, ki je v središču izbruha novega koronavirusa v Južni Koreji, vložilo obtožnico, ki ga med drugim bremeni umora, ker je oviral prizadevanja za preprečitev širjenja virusa.Lee Man-hee, ustanovitelj in vodja cerkve Shincheonji, in 12 njegovih privržencev so obtoženi, da so skrivali imena članov sekte, ki bi bili lahko okuženi z virusom, s čimer so ovirali prizadevanja zdravstvenih oblasti za zajezitev izbruha.Tožilstvo v Seulu je sporočilo, da so člani sekte kršili zakone, ki zadevajo preprečevanje širjenja nalezljivih boleznim, s čimer so odgovorni za smrt nekaterih žrtev.

12.20 OECD je zaradi širjenja koronavirusa znižal napoved letošnje svetovne gospodarske rasti s prejšnjih 2,9 na 2,4 odstotka. Če bo pa izbruh trajal dlje časa, kot je trenutno pričakovano, bi se lahko rast upočasnila na 1,5 odstotka, Japonska in območje z evrom pa bi lahko zdrsnila v recesijo.

12.00 Odbor DZ za zdravstvo je danes nadaljeval sejo na temo pripravljenosti Slovenije na morebitni izbruh okužb z novim koronavirusom. Poslanci so tudi tokrat izpostavili vprašanja ustreznosti sprejetih preventivnih ukrepov na terenu ter obravnave oseb s sumom na okužbo, ali tistih, ki so se vrnili z območij, kjer virus že imajo.

10:28 Kitajsko sodišče je v nedeljo na smrt obsodilo moškega, ki je na eni od nadzornih točk, postavljeni za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom, z nožem do smrti zabodel dva uradnika.

08.55 V Italiji se je v nedeljo število okuženih povečalo na 1694, virus je zahteval 34 življenj, pozdravilo pa se je 83 ljudi, je sporočil vodja italijanske civilne zaščite Angelo Borrelli.

Foto: epa

08.53 Virus se širi tudi v drugih državah v Evropi. Prve primere okužb so v nedeljo potrdili na Irskem in v Luksemburgu, v nemškem glavnem mestu Berlin in na Češkem, pa tudi v italijanski Gorici tik ob meji s Slovenijo.

08.52 Na Hrvaškem so danes potrdili še eno okužbo, kar pomeni, da so doslej v sosednji državi potrdili osem okužb z novim koronavirusom, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

08.45 Največ, 500 novih okužb, so danes zabeležili v Južni Koreji, kjer je zaradi bolezni covid-19 doslej umrlo 26 ljudi, potrjeno okuženih pa je 4.212, je sporočil korejski center za nadzor nad boleznimi. Od tega so 446 novih primerov okužbe danes zabeležili v provinci Severni Gyeongsang, kjer se je virus razširil med pripadniki verske sekte.

08.41 Na Kitajskem, kjer je virus izbruhnil, so danes zabeležili 42 novih smrtnih primerov in 202 novih okužb, kar je najnižje število okuženih v enem dnevu od konca januarja. Vse nove žrtve na Kitajskem so zabeležili v provinci Hubei, kjer je epicenter izbruha, je sporočila kitajska zdravstvena komisija.

08. 35 Na Kitajskem je zaradi bolezni covid-19 umrlo 2912 ljudi, okužilo pa se jih je 80.026. Na Kitajskem sicer število novih primerov postopoma upada. Zunaj province Hubei so poročali o samo šestih novih okužbah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

08.30 V ZDA, kjer so doslej potrdili najmanj 60 primerov okužb, je novi koronavirus zahteval drugo smrtno žrtev. Potem ko je v soboto zaradi koronavirusa umrl moški v zvezni državi Washington, so v nedeljo zdravstvene oblasti potrdile, da je za covid-19 v tej zvezni državi umrl tudi 70-letni moški.

Demokracija