fbpx

Iz Sredozemskega morja rešili 1.600 migrantov. Zdravniki so reševanje opisali kot najhujšo nočno moro.

Foto: epa

Migrantski val v Evropo ne pojenja. Človekoljubne organizacije so danes pri Siciliji rešile 300 migrantov, dan pred tem pa pred obalo Libije še 1.300 oseb. Po podatkih organizacije Zdravniki brez meja so ti sodelovali v 13 reševalnih akcijah, dogajanje pa opisali kot “moro”.

Medtem ko so bili voditelji držav Evropske unije na neformalnem srečanju na Malti in so pogovori potekali ravno o omejevanju nezakonitih migracij iz Libije v Evropo, se je v Sredozemskem morju dogajala prava drama.

Načrt voditeljev Evropske unije vključuje tudi krepitev podpore libijski obalni straži in nadaljnja prizadevanja za razbitje mreže tihotapcev z migranti. Zagotoviti pa želijo tudi ustrezne zmogljivosti za ustrezen sprejem migrantov v Libiji. Evropska unija namreč želi doseči, da čolne z migranti takoj ob izplutju ustavi že libijska obalna straža in jih vrne v Libijo.

Največ migrantov prihaja preko Libije
Z načrti evropskih voditeljev pa se nikakor ne strinja organizacija Zdravniki brez meja, saj naj bi bile razmere v Libiji zelo kaotične, migranti, ki prihajajo od tam, pa naj bi poročali o stradanju, zastraševanju in zlorabah v libijskih taboriščih, piše STA. Koliko jim gre verjeti, pa je posebno vprašanje, saj se je že večkrat izkazalo, da so migranti lahko tudi odlični lažnivci in prevaranti ter je povsem možno, da je njihovo pritoževanje le izgovor, da jih Evropska unija ne bi vrnila na drugo stran Sredozemskega morja. Prav iz Libije se v Evropo poda največ migrantov – lani jih je v unijo vstopilo več kot 180 tisoč.

M. S.