Iz sveta se vrstijo obsodbe napada na Izrael

Foto: STA

Evropska unija je ostro obsodila današnji napad, v katerem je palestinska oborožena skupina Hamas z raketami zjutraj napadla več izraelskih mest, neznano število njihovih borcev pa naj bi tudi vdrlo na ozemlje Izraela. Napad je najostreje obsodila tudi Slovenija, odzivi pa se vrstijo tudi iz drugih držav.

“Nedvoumno obsojam napad teroristov Hamasa na Izrael,” je na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Poudarila je, da gre za najbolj sprevrženo obliko terorizma in dodala, da se ima Izrael pravico braniti pred takšnimi grozljivimi napadi. Napad sta prek omrežja X ostro obsodila tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Michel je izrazil solidarnost EU z izraelskim narodom in ogorčenje nad napadi, ki so “povzročili teror in nasilje nad nedolžnimi državljani”. Borrell pa je pozval k takojšnjemu prenehanju nasilja. “Z bojaznijo spremljamo novice iz Izraela. Nedvoumno obsojamo napade Hamasa. To grozljivo nasilje se mora nemudoma končati. Terorizem in nasilje ne rešujeta ničesar,” je zapisal.

  

Na napad so se odzvali tudi na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve. “Najostreje obsojamo današnje množične in neselektivne teroristične napade na Izrael. Solidarni smo z Izraelom. Naše misli so z žrtvami in njihovimi družinami,” so sporočili na omrežju X. Podatka o morebitnih slovenskih državljanih na območju Izraela in Gaze še ni. So pa na ministrstvu posvarili, da nadaljnjega zaostrovanja ni mogoče izključiti, in vse državljane Slovenije za nujne primere napotili na slovensko veleposlaništvo v Tel Avivu.

Napad so med drugim sicer ostro obsodili tudi v Združenem kraljestvu, Nemčiji in Italiji, Ukrajini, Španiji in Indiji, nato pa tudi v ZDA. Kot so sporočili iz Bele hiše v izjavi za javnost, ZDA nedvoumno obsojajo neizzvane napade “Hamasovih teroristov” na izraelske civiliste. Poudarili so, da trdno podpirajo vlado in ljudi v Izraelu, njihov svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan pa je v tesnem stiku z izraelskimi partnerji.

Rusija je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP medtem pozvala obe strani k takojšnji prekinitvi oboroženih spopadov. “Palestinsko in izraelsko stran pozivamo, naj nemudoma prekineta spopade, se odpovesta nasilju, pokažeta potrebno zadržanost in s pomočjo mednarodne skupnosti začneta pogajalski proces za vzpostavitev celovitega, trajnega in dolgo pričakovanega miru,” je sporočila tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

K takojšnji prekinitvi sovražnosti med Palestinci in Izraelom je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pozvala tudi Savdska Arabija, ki se z Izraelom pogaja o normalizaciji odnosov. Iz Egipta, ki meji na Gazo, pa so sporočili, da so v stiku z vplivnimi mednarodnimi stranmi, da bi zaustavili zaostrovanje konflikta.

Iran je medtem izrazil podporo napadu in ga označil za “ponosno operacijo”. “Podpiramo to operacijo in prepričani smo, da jo podpira tudi odporniška fronta,” je po poročanju AFP med drugim dejal visoki svetovalec iranskega vrhovnega voditelja ajatole Alija Hameneja.

Hamas je po lastnih navedbah v prvih 20 minutah operacije izstrelil več kot 5000 raket v smeri Izraela. Izrael je medtem že začel s povračilnimi napadi na območju Gaze, ob razglasitvi vojnega stanja pa je obrambni minister Joav Galant odobril mobilizacijo rezervistov.

Sara Kovač