fbpx

Izgnani socialist Evo Morales napovedal veliko vrnitev v Bolivijo

Bivši bolivijski predsednik Evo Morales. (Foto: epa)

Nekdanji bolivijski predsednik Evo Morales se je včeraj oglasil iz argentinske prestolnice Buenos Airesa, kamor je pobegnil potem, ko je z domnevno prevaro zmagal na predsedniških volitvah, čemur so se ljudje uprli, v državi pa je zavladal več kot enoletni kaos. Nedeljske predsedniške volitve, na katerih so slavili socialisti, so mu znova vlile upanja, da bo v svoji domovini še naprej lahko delal zgago. 

Izgnani nekdanji bolivijski predsednik Evo Morales je iz argentinske prestolnice Buenos Airesa, naznanil, da se namerava vrniti v Bolivijo. Upanje na vrnitev mu je vlila zmaga socialističnega kandidata na nedeljskih predsedniških volitvah Luisa Arcea. Svojo odločitev je Morales naznanil na tiskovni konferenci v ponedeljek v že omenjeni argentinski prestolnici. Ob tem pa ni podal natančnega časa svoje potencialne vrnitve, poroča RT.

Bolivija se je znašla v več kot eno leto trajajočem političnem kaosu, potem ko je bil Morales obtožen potvarjanja izida prejšnjih predsedniških volitev in so se ljudje domnevni prevari množično uprli, kar je vodilo k njegovemu odstopu, vsesplošni množični protesti in pritisk vojaškega vrha, pa so ga prisilili k odhodu.

Bivši predsednik Evo Morales je Bolivijo spravil v politični kaos. (Foto: epa)

Bolivija je še en dokaz, da demokratični socializem ne obstaja in da če socialisti morda zmagajo na volitvah, kmalu začnejo proti ljudstvu uporabljati silo. Dolgoletni socialistični predsednik Morales namreč ni bil zadovoljen z delnimi rezultati volitev pred letom dni, država pa je kmalu zatem prenehala posodabljati delne izide. Ko se je izkazalo, da se je komaj izognil drugemu krogu, pa so se dvomi v poštenost volitev sprevrgli v bes ljudi in Morales se je nadnje spravil s solzivcem.

Domen Mezeg