Varnostne sile v Kazahstanu likvidirale na desetine demonstrantov, več tisoč je pridržanih

Konec protestov v Kazahstanu. (Foto: epa)

Po poročanju Poljske tiskovne agencije je v nemirih v Kazahstanu preminilo 26 demonstrantov. O enakem številu poroča tudi portal Sputnik News, medtem pa Sky News in Euronews poročata o desetinah ubitih protestnikih. Predsednik Tokajev je ob tem dejal, da je dal organom pregona ukaz streljati na “teroriste” brez opozorila, in sicer tako, da bi bili ubiti. Nadzor nad letališčem v Almatiju pa naj bi bil povrnjen. 

Protestnike so likvidirale varnostne sile. Obenem je bilo preko tri tisoč oseb pridržanih, še osemnajst oboroženih protestnikov (po nekaterih navedbah celo teroristov) pa je bilo ranjenih. Predsednik Kasim Žomart Tokajev bo danes nagovoril kazahstanski narod, poroča Polska Agencja Prasowa.

Umrlo pa naj bi tudi 18 pripadnikov tamkajšnje policije. Obenem je bilo ranjenih kar 748 policistov in vojakov. Znano je, da so se protesti pričeli 2. januarja, uradno zaradi dviga cen plina, ki je pogonsko gorivo za vozila. Ob tem so se dvignile tudi cene nekaterih drugih vrst blaga.

V protestih v Kazahstanu naj bi po podatkih oblasti umrlo 26 izgrednikov. Toda neuradne informacije govorijo o bistveno višjih številkah. (Foto: epa)

V času nemirov naj ne bi bilo poškodovano nobeno izmed tujih veleposlaništev, poleg tega pa je zanje poskrbljeno z okrepljenim varovanjem. V petek je predsednik Tokajev sicer naznanil, da je bil ustavni red v pretežni meri povrnjen, njegov nagovor pa naj bi sledil tekom današnjega dne.

Foto: epa

Foto: epa

Foto: epa

Domen Mezeg