fbpx

Izkušnja berlinskega novinarja: Šeriatizacija Evrope tako napredovala, da je ženskam prepovedan celo vstop v bar

Vhod v turški športni bar, ki ženskam prepoveduje vstop (Foto: Twitter)

V enem izmed berlinskih predmestij, kjer mrgoli migrantov, deluje tudi bar. Nič presenetljivega, le to, da je vstop ženskam v ta bar prepovedan. Pravilo, značilno za najbolj radikalizirane islamske države, je vedno bolj razširjeno tudi pri nas. Preberite izkušnjo berlinskega novinarja, ki je s svojo resnično zgodbo osupnil javnost in vanjo naselil strah, da se šeriatizacija naše lastne domovine vedno bolj aktualizira.

Eden izmed novinarjev berlinskega časnika Berliner Kurier je stal pred omenjenim barom v berlinskem predmestju Kreuzberg, ko je do njega pristopila mimoidoča. Prosila ga je za uslugo. Ponudila mu je denar, s katerim bi novinar vstopil in ji kupil škatlico cigaret. Zakaj tega ne stori sama? Pojasnila mu je, da “ženskam vstop ni dovoljen“. Ko jo je vprašal, zakaj si cigaret ne kupi sama, je dejala: “Ne, to ne bi šlo. Nekateri Turki tega ne prenesejo. Takšni pač so.

Gre za športni turški bar, v katerem se ob veliki televiziji, ki predvaja športne dogodke, nahajajo tudi igralni avtomati. Stoji v Kreuzbergu, enem izmed berlinskih predmestij, kamor so se naselili migranti. Ljudje lahko v notranjosti tudi kadijo, poroča Voice of Europe.

Na novinarjevo radovednost so se migranti odzvali z agresivnostjo
Novinar je naposled le vstopil in kupil cigarete. Zgodbo ženske je želel preveriti in je o tem vprašal zaposlene, a so mu ti nazaj zabrusili, češ, kaj bi sploh rad. ”V čem je problem,” ga je agresivno vprašal eden izmed natakarjev. Ker je očitni prišlek hitro ugotovil, da ne spada med njih, da se jim vprašanje zdi povsem neprimerno, ni drezal naprej. Tako ni dobil odgovora, zakaj morajo ženske ostati pred pragom, a tudi sam pravi, da je najverjetnejši vzrok v kulturnih razlikah.

To pa ni prvi primer izključitve žensk iz javnih prostorov v Evropi. Že v preteklosti smo poročali o različnih barih v predmestjih Pariza, kjer prevladujejo muslimanske skupnosti in počnejo enako. Ženskam je vstop v lokal prepovedan v najbolj radikalnih islamskih državah, že nekaj časa pa se njihova pravila skupaj z njimi selijo tudi med nas.

Anja Lepej