Izpoved severnokorejske vojakinje: Ženske nimajo menstruacije, pogosta so tudi posilstva

Foto: iStock

Nekdanja vojakinja severnokorejske vojske, četrte največje vojske na svetu, je v svoji izpovedi po pobegu iz rok severnokorejskega režima povedala, da je življenje v vojski tako zelo težko, da vojakinje zaradi podhranjenosti hitro izgubijo menstruacijo, zelo pogosta pa so tudi posilstva. 

Lee So Yeon, ki je kar deset let služila v vojski, je povedala, da je spala v sobi skupaj s kar dvajsetimi vojakinjami. Kljub temu, da je minilo že deset let, odkar je zapustila vojsko, se še vedno spominja ogabnega smradu postelje, ki je bila izdelana iz riževih lusk. To ni bilo niti najmanj prijetno, saj se vojakinje niso mogle niti dostojno tuširati, zato se je smrad vtrl v posteljo.

Cev za vodo je bila napeljana iz potoka
Tople vode ni bilo. Bila je le cev, speljana iz planinskega potoka in s pomočjo te vode so se vojakinje tuširale. “Včasih so iz cevi prišle žabe ali kače,” je povedala nekdanja vojakinja. Lee, hčerka univerzitetnega profesorja, ima danes 41 let in je odraščala na severu Severne Koreje, številni člani njene družine, tako moški kot tudi ženske, so bili v vojski.

Foto: iStock

Ženske in moški imajo v vojski skoraj enake obremenitve in naloge, najbolj vidna razlika je v nekoliko krajših fizičnih treningih, vendar pa morajo namesto tega čistiti in kuhati. Po šestih mesecih v vojski ženske pogosto izgubijo menstruacijo zaradi podhranjenosti in stresa, je povedala Lee in dodala, da so bile ženske vesele, da te niso imele, saj bi bilo stanje še težje.

Pogosta so posilstva
Strokovnjaki za Severno Korejo trdijo, da so posilstva pogosta. Avtorica knjige z naslovom Severna Koreja v 100 vprašanjih, Juliette Morillot, je povedala, da si večina vojakinj iz Severne Koreje ne želi priznati, da se je to zgodilo tudi njim. Tudi Lee po navedbah britanskega BBC trdi, da ni bila posiljena v času služenja vojaškega roka med leti 1992 – 2001. Posilstva v severnokorejski diktaturi se dogajajo kljub temu, da je za posilstvo zagrožena kazen v višini sedem let, vendar o tem ne upa nihče govoriti.

Lee je z 28 leti zapustila vojsko, v Južno Korejo pa je pobegnila leta 2008. Prvič ji pobeg ni uspel, saj so jo ujeli na meji s Kitajsko, zato jo je doletela kazen v višini enoletne zaporne kazni. Po prihodu iz zapora ji je pobeg na Kitajsko vendarle uspel, od tam je nato pobegnila v Južno Korejo.

N. Ž.