fbpx

Izpoved: Trumpovim govorom o migrantih se politične elite smejijo, a ljudje vedo, da govori resnico

Foto: epa

Evropske politične in medijske elite so še vedno v stanju zanikanja, da bi bilo na Švedskem karkoli narobe, pa tudi na splošno v Evropi. To se kaže tudi na način, kako z zasmehovanjem povzemajo Trumpove govore. Toda tisti, ki dejansko živijo ali delajo na območjih, kjer živi veliko muslimanskih migrantov, vedo, da Trump govori resnico. 

Vodja švedskih reševalcev Gordon Grattidge pravi, da so neprehodne cone za njih realnost. “Morali bi imeti posebno ekipo, ki bi jo v nevarnih situacijah spremljala policijska enota. Policija to rešuje na svoj način, mi pa na ta predlog nismo prejeli nobenega odgovora. Sicer smo nekoliko zaščiteni, na primer s čeladami in neprebojnimi jopiči,” je povedal Grattidge in dodal, da tako zaščiteni odidejo predvsem na bolj nevarna območja ali pa tja, kjer predvidevajo, da bi bila ekipa reševalcev, ki tja prispe z reševalnim vozilom, lahko ogrožena. “Na Švedskem je vse več nevarnih območjih, tako imenovanih ‘neprehodne cone’. Te so za nas dobesedno neprehodne, ker imamo navodilo, da tja ne smemo v nevarnih situacijah. To nam je jasno, vendar včasih vseeno pristaneš tam,” pravi vodja reševalne službe. “V teh primerih bi bilo dobro, če bi imeli ustrezno zaščito. Mišljeno je sicer, da dobimo osebno zaščito s strani policije, ko gremo v te neprehodne cone.”

Gordon Grattidge. Foto: printscreen

Zaščito bi švedski reševalci potrebovali v neprehodnih območjih, v katerih večinoma živijo migranti. “V teh območjih je večina prebivalcev migrantov. Opažamo, da je takšnih območij vse več. V teh območjih je pomembno, da imamo pristop ‘visokega tveganja’ in da dobimo osebno zaščito.”

Na reševalce preži kup nevarnosti
Grattidge pa je spregovoril tudi o nemirih v Rinkebyju. “Tveganje za reševalce je povečano predvsem na območjih, kjer vladajo nasilje in grožnje. Tam je preveč nevarno posredovati. Lahko se zgodi, da ne bomo mogli priti do ponesrečenca. Vendar pa se lahko zgodi, da nam iz teh con protestniki ne bodo pustili oditi. Lahko sabotirajo vozilo, lahko smo izpostavljeni fizičnemu nasilju, v sekundi se lahko zgodi napad na naše vozilo ali pa na nas osebno. V nas lahko mečejo kamne ali pa se zgodi še kaj hujšega. Na policiste so na primer metali ročne bombe, kar je zelo skrb vzbujajoče.”

“Nihče noče delati v neželenem okolju. Stalno smo v skrbeh za naše sodelavce, ki so napoteni na ta območja. Obstaja določena vrsta stresa, kar se lahko odraža kot posttravmatska stresna motnja ali kot določene bolezni, zaradi česar pustijo službo. Soočamo se z mnogimi grožnjami in nasiljem in takšne okoliščine so lahko za nas nevarne. Pogosto rešujemo zasvojence z drogami, ki so poleg zasvojenosti tudi mentalno bolni. Poleg tega pa še nevarna območja, kjer na kupu živi ogromno nasilnih ljudi, tudi od 20 do 30.”

Enkrat na teden v stanju, ko je ogroženo njihovo življenje
Pa se je že kdaj počutil, da mu dejansko preti nevarnost in se je moral umakniti? Na to Grattidge za Jihadwatch odgovarja: “Da, zelo pogosto. Prva stvar, ki jo v tem primeru naredimo, je, da se umaknemo. To se dogaja približno enkrat na teden. Vemo, kakšne so izkušnje ostalih reševalcev v teh nevarnih območjih, zato počakamo na policijo.”

Marjanca Scheicher