fbpx

Izprijeno do konca: oče v Pakistanu z lastnimi rokami obglavil najstniško hčer in njenega fanta!

Foto: iStock

V okviru obreda umora iz časti, ki ga sicer v veliki večini izvajajo muslimani, je oče v Pakistanu lastnoročno obglavil svojo hčerko in njenega partnerja. Umori iz časti so v islamu nekaj običajnega, odobrava jih družba, ne preganjajo pa jih niti oblasti.

Incident se je zgodil v majhni vasi v okrožju Attock na severu Pakistana. Ko je 21-letnik na njenem domu obiskal svojo 18-letno partnerico, sta ju pričakala njen oče Masood in njen stric Waheed, ki sta svoji žrtvi najprej zvezala, nato pa ju obglavila z ostrim predmetom. Umori iz časti, s katerimi družinski člani kaznujejo tiste, ki družino osramotijo, so v Pakistanu še vedno nekaj običajnega, čeprav so sprejeli nove zakone, ki to prepovedujejo in sankcionirajo. Po poročanju portala Jihad Watch je namestnik inšpektorja lokalne policijske postaje za medije dejal, da primer obravnavajo kot dvojni umor, trupli žrtev pa bodo po opravljeni obdukciji predali njunima družinama. Policija je sicer oba napadalca aretirala, našli pa so tudi morilsko orožje.

Umori iz časti pogosto ostanejo nekaznovani
Muslimani, ki povzročijo kar 91 odstotkov umorov iz časti, pogosto za svoja dejanja niso kaznovani, kljub temu pa se v nekaterih državah stvari spreminjajo na bolje. V Iraku ženske za povzročitelje umorov iz časti zahtevajo strožje kazni, Sirija pa je leta 2009 odpravila omejitev trajanja kazni za povzročitelje teh kaznivih dejanj. Palestina, ki ima številne zagrete podpornike med domačimi skrajnimi levičarji, pa takšnih morilcev sploh ne kaznuje ali pa jih obsodi le pogojno.

J. Ž.