fbpx

Izrael bo deportiral afriške migrante, sicer jih čaka zapor

Slika je simbolična. (Foto: epa)

Izraelska vlada je danes sprejela pogumno odločitev o zaprtju migrantskega centra Holot na jugu države in deportaciji približno 40 tisoč afriških migrantov, ki so v državo vstopili nezakonito. Premier Benjamin Netanjahu naj bi ob tem podpisal mednarodni sporazum, po katerem bodo migrante, večinoma iz Eritreje in Sudana, deportirali v Ruando in Ugando.

Ministri so načrt o zaprtju migrantskega centra soglasno podprli in migrantom določili trimesečni rok, da zapustijo državo. V nasprotnem primeru jih čaka zaporna kazen. “Tisti, ki so se vtihotapili v državo, bodo lahko izbirali med zaporom ali tem, da zapustijo državo,” je dejal minister za javno varnost Gilad Erdan.

Po zadnjih podatkih s 30. junija naj bi bilo v Izraelu 38.043 migrantov, od tega 27.494 Eritrejcev in 7869 Sudancev. Njihova prisotnost v Tel Avivu naj bi bil razlog za nezadovoljstvo lokalnega prebivalstva, poroča STA.

Migrantski center je postal hotel, ki ga plačujejo davkoplačevalci
Netanjahu je pred današnjim glasovanjem dejal, da po gradnji ograje na izraelsko-egiptovski meji in deportaciji 20 tisoč afriških migrantov vstopajo v tretjo fazo, tj. “pospešeno odstranjevanje”. Ministrom je Netanjahu zaupal, da deportacijo migrantov brez njihovega soglasja omogoča mednarodni sporazum, ki ga je sam sklenil. “Zdaj bomo lahko zaprli migrantski center in velike vsote denarja namenili preiskovalcem in deportaciji več ljudi,” je dejal izraelski premier.

Migrantski center Holot lahko gosti do 1200 migrantov in omogoča, da ga migranti čez dan zapustijo in delajo. Erdan je ob tem dejal, da je center postal hotel za tiste, ki so se vtihotapili, plačujejo pa ga davkoplačevalci. Center po njegovih besedah ne spodbuja, da migranti državo zapustijo in jo letno stane 58 milijonov evrov.

C. Š.