Izrael in Hamas dosegla dogovor o nekajdnevnem premirju

Datum:

Izrael in Hamas sta v sredo objavila dogovor za osvoboditev najmanj 50 talcev in desetine palestinskih zapornikov, medtem ko obleganim prebivalcem Gaze po tednih vsesplošne vojne ponujata štiridnevno premirje. V prvem velikem diplomatskem preboju v vojni bodo palestinski skrajneži med štiridnevnim premirjem izpustili 50 žensk in otrok, ugrabljenih med njihovo racijo 7. oktobra. 

Po tednih pogajanj s posredovanjem Katarja je kabinet izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja v sredo odobril sporazum o premirju po skoraj celonočnem sestanku, na katerem je ministrom povedal, da je to “težka, a pravilna odločitev”. Po poročanju tujih medijev bo dogovor začel veljati v četrtek, v pogajanjih pa so sodelovali ameriška Centralna obveščevalna agencija, izraelska čezmorska vohunska agencija Mosad, egiptovska obveščevalna služba ter voditelji v Dohi, Kairu, Washingtonu, Gazi in Izraelu.

“Izraelska vlada se zavezuje, da bo vse ugrabljene vrnila domov. Vlada je nocoj potrdila osnutek prve faze doseganja tega cilja, v okviru katerega bo v štirih dneh, v katerih bo zatišje, izpuščenih najmanj 50 ugrabljenih – žensk in otrok,” je sporočila izraelska vlada in dodala, da bo: “Izpustitev vsakih desetih dodatnih ugrabljenih pomenila dodaten dan predaha,” poroča Times of Israel. Izraelska vlada, IDF in varnostne sile so se zavezale, da bodo nadaljevale vojno, da bi vrnile vse ugrabljene, dokončale odstranitev Hamasa in zagotovile, da Gaza ne bo znova grožnja državi Izrael.

Foto: epa

Hamas premirje pozdravlja, a ostaja v pripravljenosti
Izrael je pristal na izpustitev palestinskih žensk in mladoletnikov iz zapora in jim dovolil, da se vrnejo na svoje domove, večinoma na Zahodnem bregu in v vzhodnem Jeruzalemu. Hamas je izdal izjavo, v kateri je pozdravil “humanitarno premirje” in dejal, da bodo iz izraelskih zaporov izpustili tudi 150 Palestincev in nobenega vojaka IDF. “Odpor je zavezan premirju, dokler ga okupacija spoštuje,” je za AFP povedal predstavnik Hamasa. Med srečanjem, ki se je začelo v torek zvečer in nadaljevalo do zgodnjega jutra srede so vse izraelske varnostne agencije – IDF, Shin Bet in Mossad – izrazile podporo dogovoru, poroča France 24.  Hamas je sporočil, da ima 210 od približno 240 talcev, ki so jih ugrabili prejšnji mesec, med katerimi je približno 40 otrok. Islamski džihad naj bi držal številne preostale talce.

Dogovor pomeni tudi prekinitev vojaških operacij
Dogovor bi pomenil popolno prekinitev operacij izraelskih obrambnih sil na terenu na območju Gaze in konec izraelskih zračnih operacij nad ozemljem, razen na severu, kjer bi se ustavile le šest ur na dan, navaja izraelske vladne predstavnike Times of Israel.

Postopek izpustitve
Del sporazuma bo Rdečemu križu omogočil dostop do ugrabljenih, ki bodo ostali kot talci v Gazi vključno z oskrbo z zdravili, so v torek sporočili iz Netanjahujevega urada. Po glasovanju v kabinetu bo imela javnost po zakonu 24 ur časa, da vloži peticijo proti kateri koli načrtovani izpustitvi zapornikov, čeprav ni pričakovati preobrata. Vladni uradnik je špekuliral, da bo dogovor začel veljati v četrtek. Najprej naj bi Hamas talce predal Rdečemu križu, nato pa jih bodo predali predstavnikom IDF. Nato bodo oblasti opravile prvi zdravniški pregled talcev, nato pa jih bodo odpeljali v enega od petih izoliranih zdravstvenih centrov po Izraelu, kjer se bodo srečali z njihovimi družinami. V četrti fazi bodo zdravstveni in obrambni organi skupaj ugotovili, ali je vsaj nekaj talcev mogoče zaslišati. V zadnji fazi gredo talci na pogovor z varnostnimi uradniki, preden jih končno izpustijo.

Odziv na dogovor o premierju v Tel Avivu (Foto: epa)

Netanjahu je v izjavi pred glasovanjem v vladi dejal, da se bo vojna proti Hamasu nadaljevala, dokler ne bodo doseženi vsi izraelski cilji, namreč strmoglavljenje teroristične skupine, ki vlada v Gazi, zagotovitev izpustitve vseh talcev in zagotovitev, da ne bo več grožnje enklava za varnost Izraela. “Smo v vojni in vojna se bo nadaljevala, dokler ne bodo doseženi vsi naši cilji,” je dejal in dodal, da je vrnitev talcev “sveta prednostna naloga in sem ji zavezan.” Medtem je bilo v Gazi od 7. oktobra razseljenih skoraj 1,7 milijona ljudi, je sporočila agencija ZN. Po analizi satelitskih radarskih podatkov je bilo poškodovanih do 50 odstotkov stavb v severni Gazi in guvernatah Gaze.

A. H.

Sorodno

Zadnji prispevki

Balerina donirala 50 dolarjev – grozi ji dvajset let ruske ječe!

Zaradi donacije petdesetih dolarjev so pred dnevi v Rusiji...

RTV podprla Milosavljevića, namesto da bi podprla svoje novinarje

RTV Slovenija se je v sporu Marka Milosavljevića in...

Sprejet migrantski dogovor med Italijo in Albanijo

Albanski parlament je odobril migracijski dogovor z Italijo, po...

Košarkarska zveza Slovenije pred tekmo prepovedala izraelske zastave

V nedeljo, 25. februarja, bo v okviru kvalifikacij za...