Ameriška letalonosilka in bojna skupina se v znak podpore približujejo Izraelu

V Izraelu se danes nadaljujejo siloviti spopadi med izraelskimi silami in teroristično palestinsko skupino Hamas, ki je v soboto izvedla silovit napad na Izrael. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes posvaril, da se začenja “dolga in težka vojna”. 

21:00 – “V Izraelu so še vedno sovražne sile,” je dejal vojaški tiskovni predstavnik Daniel Hagari približno 36 ur po začetku napada z območja Gaze. Vojska je prebivalcem dveh mest na obmejnem območju sporočila, naj zaradi varnostnih razmer zvečer ne zapuščajo svojih domov. “Smo sredi vojne,” je dejal Hagari. Izraelske zračne sile so razporejene za napad na cilje na območju Gaze. V preteklih urah je več kot 50 bojnih letal uničilo okoli 120 ciljev Hamasa, je še dejal Hagari.

Po zadnjih podatkih, ki so jih zvečer objavili izraelski mediji, je bilo v spopadih doslej na izraelski strani ubitih najmanj 700 ljudi, več kot 2000 pa ranjenih. Gre za največ izraelskih smrtnih žrtev v enem dnevu po vojni za neodvisnost leta 1948. Poleg tega je Hamas zajel več kot 100 ljudi in jih odpeljali v Gazo, po navedbah izraelskih medijev pa je ujetnikov še več, okoli 170. Med njimi so tudi otroci, ženske in starejše osebe. Na palestinski strani je bilo po podatkih zdravstvenih oblasti v Gazi, objavljenih danes zvečer, ubitih najmanj 413 ljudi, okoli 2300 je bilo ranjenih.

19:30 – Ameriška vojska v  znak podpore premestila ladje in vojaška letala ameriške mornarice bližje Izraelu, poroča NBC News. Ob tem Hamas “opozarja” ZDA, da jih to ne bo prestrašilo in da se mora Bidnova administracija zavedati posledic te poteze.

19:00 – Hamas naj bi bil pripravljen otroke in starejše pripeljati v Egipt v zameno, da bi Izrael priklopil elektriko v Gazi.

18:00 – Amir Tsarfati, komentator novic z Bližnjega vzhoda: “ZDA naj bi Izraelu dobavljale strelivo za Iron Dome in morda tudi strelivo za ofenzivo”.

17:30 – Ruska hekerska skupina Killnet naj bi vdrla v spletno stran izraelske vlade
S tem je izrazila podporo Hamasu in podala naslednjo sporočilo Izraelu: “Izraelska vlada, vi ste odgovorni za to prelivanje krvi. Leta 2022 ste podprli teroristični režim v Ukrajini. Izdali ste Rusijo. Danes vas Killnet o tem uradno obvešča! Vsi vladni sistemi Izraela bodo predmet naših napadov!” 

(vladna spletna stran spet deluje)

17.00 – Ismail Haniyeh, vodja političnega krila gibanja Hamas iranskemu predsedniku:Bitka na Tempeljskemu griču v Jeruzalemu je še na začetku in se bo končala z odločilno zmago.”

16:00 – Oče Noe, dekleta, ki so jo palestinski teroristi ujeli in odpeljali v Gazo, je javno spregovoril.

15:00 – Izraelski tanki tudi na meji z Libanonom in Sirijo

Na meji z Libanonom in Sirijo v regiji Pilon na ukaz čaka več sto izraelskih tankov. To bi lahko bil znak širšega konflikta s sovražnimi državnimi akterji, vključno s Iranom podprtim s teroristično skupino Hezbolah ter celo Sirijo in Libanonom.

14:30 – Teroristi Hamasa so ujeli več visokih generalov Izraelske obrambne sil
Njihova usoda je trenutno neznana.

14:00 – Izraelski varnostni kabinet razglasil vojno stanje
Izraelski varnostni kabinet je danes razglasil vojno stanje, kar omogoča “daljnosežne vojaške korake” po napadih palestinske skrajne organizacije Hamas, so sporočili iz urada izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja.

13:40 – Priprave na kopensko ofenzivo, IDF ubile vodjo Hamasa
News Izrael poroča o dolgih kolonah izraelskih tankov Merkava Mark lV, ki so na poti Gazi. “Ko se bo začela kopenska ofenziva, bodo potrebne velike količine težkih oklepnikov, da bi uničili Hamasove teroriste”. Poročajo še, da su sile IDF ubile enega izmed vodij Hamasa Aymana Younisa.

13:30 – Ljudje iz Izraela množično bežijo iz države

13.00 – “Pridružite se” poziva Al Fatah k splošnemu napadu na Izrael
Palestinsko narodnoosvobodilno gibanje Fatah je pozvalo Palestince, naj se danes pridružijo vsesplošnemu napadu in zaostrijo spopad na vseh frontah v obrambo palestinskega ljudstva in njegove pravice do svobode, državnosti in neodvisnosti.

12.10 – IDF poroča o tarčah Hamasa, ki so jih uničili (tudi mošejo, kjer so teroristi skrivali orožje)
Od včeraj so Izraelske ombrambne sile (IDF) kot odgovor na brutalno teroristično ofenzivo proti Izraelu, ki jo je sprožil Hamas, izvajala naslednje operativne aktivnosti v Gazi. Ob polnoči so letala IDF napadla skrito izstrelišče in v bližini napadla dva terorista. Letala IDF so tudi napadla teroriste, ki so poskušali prodreti na izraelsko ozemlje z morja in skozi varnostno ograjo. Prav tako so zadeli operativni poveljniški center operativcev raketnega sistema Hamas in operativno poveljniško mesto teroristične organizacije Islamski džihad. Ob 00:35 so letala IDF so zadela dva operativna situacijska prostora, ki se nahajata znotraj mošej, ki ju uporablja Hamas v Gazi. (mediji so le poročali, da je Izrael zadel mošejo)

Ob pol osmih zjutraj pa so zadeli tudi 10 ciljev Hamasa, med njimi sedež obveščevalne službe Hamasa in vojaški kompleks, ki ga uporabljajo zračne sile Hamasa. Vzporedno so zadeli objekt za proizvodnjo zračnega orožja, ki jo uporabljajo zračne sile, ki pripadajo Islamskemu džihadu, in stavbo, vključno z enotami, kjer teroristična organizacija skladišči orožje in vojaško opremo.

12.00 – Egiptovski policist streljal na Izraelce
Mediji poročajo o streljanju na izraelske turiste v Egiptu. Policist naj bi z osebnim orožjem streljal na skupino izraelskih turistov na območju Mansheya v Aleksandriji v Egiptu. Ubita sta bila dva Izraelca. Oblasti uradno še niso komentirale situacije.

11.30- Seznam držav, ki podpirajo Izrael. Kje je Slovenija?

11.00 – Je v napade vpletena Rusija? Kitajska, Iran podprla Palestino
Mnoge države v teh težkih trenutkih podpirajo Izrael (ZDA, Nemčija, Avstrija). Tam so kulturne znamenitosti celo osvetlili v barvah izraelske zastave. Po drugi strani pa se je Kitajska postavila na stran palestinskih teroristov. Kitajsko zunanje ministrstvo je namreč danes pozvalo k prekinitvi ognja in umiritvi razmer. Ob tem so v Pekingu pozvali tudi k t. i. rešitvi dveh držav, ki vključuje ustanovitev neodvisne palestinske države, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pojavljajo se informacije, da ima prste vmes tudi Rusija. Richard Kemp, upokojeni polkovnik britanske vojske, meni, da vojna v Izraelu ni le brutalen napad teroristov iz Gaze. “Ker se Putin ne želi neposredno spopasti z Natom, namesto tega podpihuje konflikte med Azerbajdžanom in Armenijo, Srbijo in Kosovom, v Zahodni Afriki in zdaj v Izraelu,” ugotavlja Kemp.

Napad islamskega gibanja Hamas na Izrael je bil po mnenju Irana “spontana poteza odporniških sil”, je iranski zunanji minister Hosein Amirabdolahian  dejal v telefonskem pogovoru s turškim kolegom Hakanom Fidanom. “Treba je okrepiti solidarnost med islamskimi državami v podporo palestinskemu ljudstvu in odporu,” je še dejal iranski diplomat. Tiskovni predstavnik Hamasa Gazi Hamad je danes za britansko medijsko skupino BBC zatrdil, da so za napad na Izrael dobili neposredno podporo Irana.

10:00 – Podporniki Hamasa (med njimi migranti) slavijo po državah v EU
Palestinci slavijo drugod po Evropi, denimo nemških mestih, Veliki Britaniji, Carigradu ter drugod po svetu (v Iranu, Kanadi itd.).

8.00 – zasedanje Varnostnega sveta ZN v Izraelu
Danes se je sestal Varnostni svet ZN. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je kmalu po napadu ljudem sporočil, da je država v vojni, zvečer pa je napovedal maščevanje “za ta črni dan”. “Vse kraje, kjer se skriva Hamas in od koder napada, bomo uničili,” je dejal. Prebivalce Gaze je pozval, naj zbežijo od tam, saj bodo z vso silo odgovorili na napad. Sporočil je še, da je varnostni svet odobril uničenje vojaških in vladnih zmogljivosti Hamasa. Prihaja kopenska invazija na Gazo.

7.00 – teroristična skupina Hezbolah je izvedla napad na Izrael; tudi talibani v akciji
ZDA so posvarile “sovražnike” Izraela, naj ne skušajo izkoristiti nastale situacije. Kljub temu je libanonska teroristična skupina Hezbolah, ki jo podpira Iran, danes izvedla topniški in raketni napad na izraelske položaje na obmejnem območju. Izraelska vojska pa je sporočila, da je s topništvom odgovorila na obstreljevanje z juga Libanona. Hamas trdi, da je dobil neposredno podporo Irana. Napetosti rastejo in situacija lahko zelo hitro eskalira.

Jerusalem Post poroča, da so talibani prosili Iran, Joran in Irak naj dovolijo njihovim enotam v Izrael, da bi Hamasu pomagali “osvojiti Jeruzalem. Da bi del Jeruzalema moral pripadati Palestini, meni tudi Rusija. Ruski minister za zunanje zadeve Sergej Lavrov je dejal: “Pozivamo k takojšnji prekinitvi ognja in mirovnemu načrtu, ki temelji na ustanovitvi neodvisne palestinske države v mejah iz leta 1967 z vzhodnim Jeruzalemom kot njenim glavnim mestom.”

6.00 – teroristi ugrabljajo celotne družine z otroki
“Začenjamo dolgo in težko vojno, v katero nas je prisilil morilski napad Hamasa,
” je davi na omrežju X zapisal Netanjahu. “Prva faza se v tem času končuje z uničenjem velike večine sovražnih sil, ki so prodrle na naše ozemlje. Hkrati smo začeli ofenzivno fazo, ki se bo nadaljevala brez omejitev in predaha, dokler cilji ne bodo doseženi. Povrnili bomo varnost državljanom Izraela in zmagali bomo,” je dodal izraelski premier. V nasilju, najhujšem na območju v več desetletjih, je doslej umrlo že več kot 400 ljudi. Po navedbah izraelske vojske je bilo ubitih več kot 200 Izraelcev, ranjenih pa okoli 1000.

Palestinski teroristi vlamljajo v domove družin, jih pobijejo ali odpeljejo v Gazo.

Obrambni minister Joe Truzman: “Danes smo videli obraz zla. Teroristična organizacije  je sprožila brutalen napad na Izraelce – brez razlikovanja je napadla moške, ženske, otroke in ostarele. Hamas bo zelo hitro razumel, da je naredil napako – hudo napako – in da bo plačal visoko ceno.”

5.00 – napadi tudi na Tel Aviv
V soboto zvečer je Hamas raketiral tudi Tel Aviv.

Spodnji videoposnetek pa prikazuje brutalnost Hamasovega pokola civilistov.