Izrael poziva svoje državljane, naj nemudoma zapustijo rizične države

Mednarodno letališče Ben Gurion. Slika je simbolična. (Vir: Wikipedija)

Izraelske oblasti so pozvale svoje državljane, naj nemudoma zapustijo Egipt in Jordanijo. Že pred tem so odpoklicali svoje diplomate v Turčiji. Do poziva prihaja pred skorajšnjim začetkom napovedane kopenske ofenzive v Gazi. 

“Izraelski svet za nacionalno varnost zvišuje stopnjo opozorila o varnosti potovanj v Egipt in Jordanijo na 4. stopnjo. Državljanom priporočamo, naj ne potujejo v ti državi, tisti, ki pa so že tam, naj ju nemudoma zapustijo,” je sporočil svet.

Vsa nenujna potovanja odsvetujejo tudi za Maroko, splošna opozorila pa veljajo med drugim še za Turčijo, Združene arabske emirate in Bahrajn, poroča STA. Poziv vključuje tudi polotok Sinaj, ki je med izraelskimi turisti zelo priljubljen.

Do poziva oblasti prihaja v času najnovejše zaostritve bližnjevzhodne krize, ki se je začela 7. oktobra, ko so pripadniki skrajnega palestinskega gibanja Hamas izvedli napade na cilje po Izraelu in ubili 1400 ljudi, okrog 200 so jih odpeljali v Gazo kot talce. Izrael je kmalu za tem pričel z intenzivnim obstreljevanjem Gaze. Doslej pa je bilo po navedbah palestinskih oblasti v Gazi ubitih najmanj 4137 ljudi, od tega 1661 otrok, še okoli 13.260 pa je bilo ranjenih.

Po navedbah Izraela se je njihovemu pozivu, da naj civilisti zapustijo sever Gaze, odzvalo približno 700 tisoč Palestincev. “Civilisti, ki ostajajo na severnem delu Gaze, bi se morali zaradi lastne varnosti preseliti na območje južno od Vadi Gaza,” je opozorilo ponovil tiskovni predstavnik izraelskih sil.

Odprt mejni prehod med Egiptom in Gazo
Danes je prišlo tudi o odprtja mejnega prehoda Rafa med Egiptom in Gazo. V območje je tako prispela humanitarna pomoč. “Tovornjaki z življenjsko pomembno pomočjo so zdaj začeli prečkati Rafo v Gazo. Ta pomoč je rešilna bilka za vse, ki trpijo. Vendar ne sme biti enkratna. Združeno kraljestvo ostaja zavezano humanitarnemu dostopu do Gaze,” je potrdil vest britanski obrambni minister. Glede na podatke iz regije je v Gazo odpeljalo pomoč 20 tovornjakov. Mejo so nato zaprli. Na egiptovski strani meje naj bi bilo danes sicer 175 tovornjakov. V tovornjakih je hrana, voda in zdravila. Goriva humanitarni konvoj ne prenaša, saj se izraelska stran boji, da bi lahko to skrajno teroristično gibanje Hamas uporabilo za uporabo orožja.

Ž. K.