fbpx

Izrael umaknil detektorje kovin iz Starega mesta

Izrael, Jeruzalem. Zid objokovanja in Haram al-Sharif na Tempeljskem griču. (Foto: STA)

Izrael je umaknil detektorje kovin v okolici Tempeljskega griča v Jeruzalemskem starem delu mesta, in jih bo nadomestil “z varnostnimi inšpekcijami na osnovi naprednih tehnologij in drugih sredstev”, so sporočili z urada izraelskega predsednika vlade Benjamina Netanyahuja. V uporabi so že varnostne kamere, kakšna ‘napredna tehnologija’ bo Staro mesto varovala v prihodnje, pa še ni znano. Delavci so detektorje kovin v zgodnjih jutranjih urah že odstranili.

Odločitev o varnostnih ukrepih  namestitev detektorjev kovin, varnostnih kamer in prepoved vstopa muslimanskim moškim, mlajšim od 50 let, – je Izrael sprejel po strelskem obračunu na Tempeljskem griču oziroma na območju mošej Al Aksa in Haram al Šarif 14. julija, v katerem sta bila ubita dva izraelska policista, eden pa je bil ranjen.

Sprejetje varnostnih ukrepov je odmevalo po arabskem svetu  v Jordaniji, ki je uradna skrbnica muslimanskih svetih krajev v Jeruzalemu, je v petek na ulicah demonstriralo več tisoč protestnikov. Ostro so se odzvali tudi Palestinci, ki trdijo da je Izrael s tem kršil status quo, ki velja že 50 let. Odločitev je obsodila tudi Arabska liga, ki je Izrael opozorila, da se ‘igra z ognjem’.

Izraelska policija 25.julija 2017. Ponoči je policija umaknila detektorje kovin. (Foto: epa)

Stari del Jeruzalema predstavlja vzhodni del mesta, ki je pod nadzorom izraelske države vse od leta 1967, a si ga kot prestolnico svoje države lastijo tudi Palestinci.

Omenjenemu strelskemu napadu je sledil najhujši val nasilja med Palestinci in Izraelci v zadnjih nekaj letih. Konec tedna je bilo ubitih 5 Palestincev, na Zahodnem bregu pa je Palestinec ubil tri izraelske priseljence. Krvavi napadi in stopnjevanje nasilja so močno odmevali tudi v mednarodni javnosti. Posebni odposlanec Združenih narodov za Bližnji vzhod Nikolay Mladenov je Varnostni svet ZN pozval, da je rešitev potrebno najti do petka, ki je glavni molitveni dan v tednu za muslimane. Posebnega odposlanca za Bližnji vzhod, Jasona Greenblatta, je določil tudi ameriški predsednik Donald Trump.

U. V.