fbpx

Izrael uvaja četrti odmerek cepiva proti covidu-19 za vse ranljive skupine

Izrael uvaja četrti odmerek cepiva za vse ranljive skupine. (Foto: epa)

Skupina izraelskih zdravstvenih strokovnjakov je glasovala za uvedbo priporočenega četrtega odmerka cepiva proti covidu-19 za stare 60 in več let. Premier Naftali Bennett pa je že pozval prebivalce, da se odločijo za dodatni odmerek še pred njegovo uradno odobritvijo. 

Komisija pri ministrstvu za zdravje oziroma osebje za zdravljenje pandemije so za dodatni odmerek glasovali v torek. Poleg starejšim osebam se odmerek priporoča tudi drugim tveganim skupinam in zdravstvenim delavcem. Četrti odmerek sicer še ni pridobil uradne odobritve zdravstvenega ministrstva, poroča RT.

A kljub temu predsednik vlade Naftali Bennett ni zapravljal časa in ljudi že vnaprej pozval k prejemu poživitvenega odmerka cepiva. Torkovo glasovanje je po njegovem prepričanju odlična novica, ki jim bo pomagala premagati epidemiološki val, ki ga povzroča sev omikron, ki se širi po svetu. Pozval je vse, ki izpolnjujejo kriterije, ki so jih določili člani komisije v zvezi z poživitvenim odmerkom, naj se cepijo. 

V Slovenijo prihaja cepivo podjetja Novavax, ki je utemeljeno na proteinih. (Foto: epa)

Ljudem je dejal, naj prevzamejo odgovornost za zdravje in preživetje celotne družbe, saj cepiva rešujejo življenja. Če bo četrti odmerek uradno odobren, ga bodo vsi upravičeni državljani prejeli najprej po štirih mesecih po tretjem odmerku.

Cepivo je utemeljeno na proteinih
Spomnimo: V Slovenijo po poročanju STA v sklopu kolektivnega naročila EU prihaja cepivo proizvajalca Novavax. Zanj je namreč EMA pred dnevi podala priporočilo za izdajo dovoljenja za uporabo, ki pa je pogojne narave. Cepivo se imenuje nuvaxovid, mora pa na evropskem trgu pridobiti še odobritev Evropske komisije. Primerno je za osebe, stare 18 in več let, in sicer v dveh odmerkih in razmiku treh tednov. Nudilo naj bi 90-odstotno učinkovitost z blažjimi do zmernimi stranskimi učinki. Cepivo temelji na proteinih.

Domen Mezeg