Izraelski minister prvič v zgodovini obiskal Savdsko Arabijo

Hajm Kac, izraelski minister za turizem (levo). Ob njem predsednik vlade Benjamin Netanjahu. (Vir: AFP)

Na Bližnjem vzhodu se danes piše zgodovina. Prvič v zgodovini je kot vodja uradne delegacije v Savdski Arabiji pristal izraelski minister za turizem Hajm Kac iz stranke Likud. Do dvodnevnega obiska v konservativni državi prihaja v okviru dogovorov o vzpostavitvi bilateralnih odnosov med državama. Savdska Arabija je po drugi strani, prav tako prvič po treh desetletjih, poslala delegacijo na palestinska ozemlja.  

Kac se bo udeležil dogodka pod okriljem Svetovne turistične organizacije ZN. Opravil bo več dvostranskih srečanj. Ministrov urad ni razkril, kdo vse se bo udeležil teh pogovorov. AFP poroča, da ZDA vse bolj pritiskajo na obe strani, da normalizirata medsebojne odnose.

Diplomatske stike z Izraelom so predhodno sklenili že Maroko, Bahrajn in Združeni arabski emirati. Zaradi tega se je že mesece pred tem ugibalo, ali bo ravno Savdska Arabija tista država, ki bo naslednja normalizirala meddržavne odnose.

Benjamin Netanjahu, izraelski predsednik vlade, je že v petek izrazil optimizem, da bi lahko prišlo do otoplitve odnosov, kot tudi savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman. Če bi prišlo do otoplitve odnosov, bi se v Rijadu s tem odpovedali desetletja trajajočemu stališču, ki nasprotuje priznanju Izraela, dokler ta ne razreši spora s Palestinci, poroča STA.

Prestolonaslednik Mohamed bin Salman (Foto: epa)

Savdska delegacija na Zahodne bregu
Po treh desetletjih pa je Savdska delegacija obiskala Zahodni breg. Gre za problematično območje v približni velikosti četrtine Slovenije, ki si ga lastita tako Izrael kot Palestinci. Izraelsko ime za območje je Judeja in Samarija. Savdsko delegacijo je vodil veleposlanik v Jordaniji Najef al Sudairi, ki je bil prejšnji mesec imenovan tudi za savdskega veleposlanika na palestinskih ozemljih in generalnega konzula v Jeruzalemu.

Veleposlanik je v Ramali obljubil palestinskim diplomatom, da bo palestinsko vprašanje temeljni kamen vsakršnega dogovora o normalizaciji. Palestinci so dogovore, ki so jih z Izraelom sklenili v Maroku, Emiratih in Bahrajnu, označil kot izdajo.

Ž. K.