fbpx

Izraelski premier Benjamin Netanjahu: Privženec Islamske države ubil izraelske vojake

V vzhodnem Jeruzalemu tovornjak v množico izraelskih vojakov Foto: STA

Moški, ki je v nedeljo v Jeruzalemu s tovornjakom zapeljal v množico izraelskih vojakov in ubil štiri ljudi, je privrženec skrajne skupine Islamska država (IS).

Palestinske varnostne službe v Ramali  so sporočile, da je bil napadalec Palestinec, star blizu 30 let, doma iz vzhodnega Jeruzalema. Ustrelile so ga izraelske sile. To je bil eden najbolj smrtonosnih napadov od začetka novega vala palestinsko-izraelskega nasilja jeseni 2015. Benjamin Netanjahu, ki je obiskal prizorišče napada, je dejal, da brez dvoma obstaja povezava med napadom v Jeruzalemu in napadi, ki  so se zgodili v Franciji in v Berlinu. Palestinsko gibanje Hamas, ki nadzoruje območje Gaze, je napadalca pohvalilo, da je bilo njegovo dejanje junaško, obenem pa so Palestince pozvali, naj okrepijo odpor.

Poznamo identiteto napadalca in vsi znaki kažejo, da je podpiral Islamsko državo,” je dejal izraelski premier Benjamin Netanjahu.

Vodja izraelske policije Roni Alseich je dejal, da je povsem mogoče, da je napadalca spodbudil napad konec decembra v Berlinu, ko je domnevni privrženec IS s tovornjakom zapeljal v množico na božičnem sejmu. “Nemogoče je pogledati v glavo napadalca in ugotoviti, kaj ga je spodbudilo, a ni dvoma, da takšne stvari vplivajo,” je dejal Alseich. V nedeljskem napadu so bili ubiti štirje izraelski vojaki, tri dekleta in fant, vsi mlajši od 30 let, je sporočila izraelska policija. Na prizorišču, kjer se je na priljubljenem turističnem kraju zbralo več sto vojakov, je izbruhnil kaos, ko je tovornjak zaoral skozi množico.

Terorist je zapeljal tovornjak v skupino vojakov, ki so stali ob robu ceste,” je povedal tiskovni predstavnik policije Micky Rosenfeld. V napadu so bili ubiti štirje izraelski vojaki, tri dekleta in en fant, vsi mlajši od 30 let, je sporočila policija. “Sestopali so z avtobusa, in ko se so organizirali, je napadalec izkoristil priložnost,” je še navedla policija. Voznika so ustrelile izraelske sile, ni pa znano, ali so to storili vojaki ali policija. Na vetrobranskem steklu tovornjaka je bilo videti več lukenj strelskih nabojev.

B. J., STA