fbpx

Izraelski premier Netanjahu v odzivu na napade: Terorizem nas ne bo premagal, mi bomo zmagali!

Izraelski premier Benjamin Netanyahu (Foto: epa)

V Jeruzalemu je davi neznanec z avtomobilom zapeljal v množico na avtobusni postaji in pri tem poškodoval 14 ljudi, od tega 12 izraelskih vojakov. Izraelska policija napadalca še išče ter preiskuje teroristični napad. Kasneje je v Jeruzalemu nek moški streljal na policista in ga ranil. V izgredih na Zahodnem bregu pa sta bila ubita dva Palestinca.

Izraelska vojska je glede prvega napada v Jeruzalemu sporočila, da so bila tarča napada vojaki. Med 14 ranjenimi je 12 izraelskih vojakov, med njimi je eden v kritičnem stanju. Motiv za napad še ni znan. Jeruzalem je bil v preteklosti že večkrat tarča posameznih napadov Palestincev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelska policija napadalca, ki je pobegnil z avtomobilom, še išče. Sporočila je tudi, da je uvedla preiskavo terorističnega napada. “Terorizem nas ne bo premagal, mi bomo zmagali,” je v odzivu na napad po poročanju nemške tiskovne agencije dpa poudaril izraelski premier Benjamin Netanjahu.

Teroristi pozdravili napad
Palestinsko gibanje Hamas je pozdravilo napad na izraelske vojake, ni pa prevzelo odgovornosti. “Operacija upora v središču okupiranega Jeruzalema je praktičen odgovor našega ljudstva na Trumpov uničevalni načrt,” je povedal tiskovni predstavnik Hamasa Hazem Kasem. Kasneje so iz Jeruzalema poročali o še enem napadu, v katerem je bil ranjen policist. Nek moški je v starem delu Jeruzalema blizu Tempeljskega griča streljal na mejnega policista. Drugi policisti so na napadalca streljali in ga ubili, je sporočila policija. Dele starega Jeruzalema so po napadu zaprli za javnost, je po poročanju dpa sporočila policija.

Foto: epa

Napada v Jeruzalemu sta se zgodila v napetih razmerah med Palestinci in Izraelom po nedavni objavi spornega bližnjevzhodnega mirovnega načrta ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Načrt, ki ga podpira Izrael, je med Palestinci sprožil veliko nezadovoljstvo.

Tiskovni predstavnik palestinskega predsednika Mahmuda Abasa je nevarno stopnjevanje nasilja v zadnjih 24 urah pripisal posledicam Trumpovega načrta. Kot je dodal po poročanju palestinske tiskovne agencije Wafa, bo vsak mirovni načrt, katerega cilj ni “pravičen mir”, neizogibno vodil v stopnjevanje, kakršnemu smo priča danes.

foto: Twitter

Na Zahodnem bregu so v sredo in danes izbruhnili izgredi med Palestinci in izraelsko vojsko. V zadnjih 24 urah sta pri tem umrla dva Palestinca. Po palestinskih navedbah so izraelski vojaki vdrli v mesto Dženin, da bi tam uničili hišo palestinskega napadalca. V spopadih, ki so pri tem izbruhnili, sta bila ubita 19-letni Palestinec in palestinski policist, še šest Palestincev je bilo ranjenih, je sporočilo palestinsko ministrstvo za zdravje.

Izraelska vojska je potrdila, da je bila uničena hiša moškega, ki je leta 2018 sodeloval v napadih. “Med operacijo so varnostne sile opazile več oboroženih teroristov, na katere so streljali in nanje vrgli eksploziv,” je sporočila vojska.

V Hebronu pa so izraelski vojaki v sredo ustrelil 17-letnega Palestinca, ki je postal prva smrtna žrtev med protestniki po objavi Trumpovega načrta.

Demokracija