Izraelski premier v 10-letnem izzivu objavil mejo z Egiptom, ki jo krasi varovan zid

Foto: Twitter

Nedavno se je na socialnih medijih pričela poplava selfijev, ki kažejo na primerjavo, kako nekdo izgleda danes in kako je pred desetimi letimi. Očitno pa na tako imenovani 10-letni izziv ni ostal imun niti izraelski premier Benjamin Netanyahu, ki je s svojo objavo imel kaj pokazati. Pokazal je namreč, kako je pred desetimi leti izgledala meja države z Egiptom in kako izgleda danes. Več kot viden je napredek, saj danes tam stoji betonsko-bodeča ograja, ki jasno kaže, da je Netanyahu zavaroval državo pred množičnim priseljevanjem ter vstopom potencialnih teroristov. 

Izraelski voditelj je objavil fotografijo utrjene pregrade, ki danes stoji poleg meje z Egiptom v Sinajski puščavi, poleg pa fotografijo iste lokacije iz leta 2009, ko je tam stala žičnata ograja v višini pasu, ki je zagotavljala precej manjšo varnost kot ta danes, je pa ponujala boljši razgled na puščavo.

Oglasilo se je več kritikov
Kritiki izraelskega premierja so se ob objavi tvita nemudoma odzvali in zatrdili, da naj bi slika Netanyahuja kazala na to, da je Izrael močno rasistična družba. Eden izmed aktivistov ga je obtožil, da je nakazal na “nesramno” zavezništvo z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, ki se zavzema za to, da bi zrasel utrjen zid na meji z Mehiko. 200 kilometrov dolga izraelska ograja na meji z Egiptom je nezakonite migracije zajezila na skoraj nič.

Medtem ko se je Netanyahu v času gradnje soočal z nekaterimi kritikami, je jasno in glasno izpostavil, da je gradnja utrjene ograje nujna, da se teroristom prepreči vstop v Izrael in da se ustavi tudi prihod afriških migrantov, ki bi s svojo prisotnostjo močno zaznamovali  judovsko demografsko strukturo. “Napadi terorističnih skupin na Sinaju in najhujše: poplava nezakonitih infiltrantov iz Afrike,” je kot najbolj problematično izpostavil  izraelski premier na tiskovni konferenci lanskega marca.

Napore Netanyahuja pri gradnji zidu je javno pohvalil Trump, ki se trenutno sooča z nasprotovanjem demokratov pri uresničitvi načrta gradnje zidu na ameriško-mehiški meji, poroča Russia Today. “Zidovi delujejo, vprašajte Izrael,” je dejal na tiskovni konferenci maja lani. Isti argument pa je nato ponovil decembra, ko je na Twitterju objavil zapis: “Pravilno zasnovani in zgrajeni zidovi delujejo. Demokrati pa lažejo, ko trdijo, da ni tako. Izraelski zid je je 99,9-odstotno uspešen in nič drugače ne bo na naši južni meji!” 

H. M.

Komentarji so onemogočeni.