fbpx

Izraelski premier Netanjahu na varnostno konferenco prinesel kos iranskega letala, Iranu pa zabrusil naj ne preizkuša njihove odločnosti

Foto: Twitter

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je na varnostno konferenco v Münchnu prinesel kos sestreljenega brezpilotnega letalnika, ki naj bi izhajal iz Irana. “Gospod Zarif, spoznate to? To je vaše. Lahko ga nesete nazaj tiranom v Teheran s tem sporočilom – ne preizkušajte naše odločnosti,” je dejal iranskemu zunanjemu ministru.

Predmet, ki ga je med današnjim govorom na konferenci držal v roki Netanjahu, je po njegovih besedah dokaz iranske agresije zoper Izrael. Iranskega zunanjega ministra Džavada Zarifa v času govora ni bilo v dvorani, je pa stopil na govorniški oder kasneje. Besede izraelskega premiera je označil za “cirkus, o katerem ni vredno izgubljati besed”.

Svarila pred iranskim jedrskim orožjem so resna
Po besedah Netanjahuja je Iran prejšnji teden poslal brezpilotni letalnik v Izrael iz Sirije, tam pa so ga sestrelili. “Iran še vedno predstavlja veliko nevarnost,” je poudaril in navedel, da iranske oblasti širijo svoj vpliv na Bližnjem vzhodu in pri tem stalno “prestopajo meje”. “Takoj ko bo Iran imel na razpolago jedrsko orožje, ga ne bo več mogoče kontrolirati,” je dejal.

Kot je še povedal, bo Izrael po potrebi ukrepal proti Iranu, ne le njegovim zaveznikom na Bližnjem vzhodu, saj ta predstavlja največjo grožnjo svetu. “Izrael ne bo dovolil režimu, da nam zavije zanko terorja okoli vratu,” je dejal.

Sirska vojska je 10. februarja sestrelila izraelsko vojaško letalo, ki je nad sirskim ozemljem napadlo sisteme sirske zračne obrambe in iranske cilje, ki so del iranske vojaške navzočnosti v Siriji, poroča STA. Izrael naj bi se s tem napadom odzval na vstop iranskega drona iz Sirije v izraelski zračni prostor. To je bil najhujši incident med Izraelom in Iranom po začetku vojne v Siriji leta 2011.

C. Š.