fbpx

Izraelski premier Netanjahu napovedal, da bodo do aprila opravili s koronavirusom

Foto: epa

V kavarni v središču Jeruzalema skupina žensk klepeta med jedjo v notranjosti, maske pa so si potegnile na stran. Frizerski salon nekaj trgovin naprej ima dve stranki. Zunaj pravoverne ženske, ki otroke potiskajo v vozičkih, mimo bobna v krogu parka. In po ulici navzdol se na znameniti tržnici Mahane Yehuda kar vrstijo prodajalci, ki vpijejo dnevne ponudbe, ko se ljudje hitro pretakajo od stojnice do stojnice in kupujejo svoja vsakdanja živila. Če ne bi bilo ljudi, ki jih v restavracijah skenirajo, potem ko morajo pokazati posebno spričevalo, imenovano zelena prepustnica, če ne bi vsi nosili mask, skorajda ne bi pomislili, da obstaja kaj takšnega kot je koronavirus.

In to poskuša doseči Izrael – čas, ko bo virus le sekundarnega pomena. Izrael se ponaša z eno najvišjih stopenj cepljenja na svetu, saj je več kot 50 odstotkov prebivalstva prejelo oba odmerka cepiva. Zdaj skuša obnoviti občutek normalnosti, tako da je cepljenim in tistim, ki so si opomogli od covida-19, podelil zeleno dovolilnico, ki jim bo omogočila dostop do dejavnosti, ki so v preteklem letu v veliki meri izginile, medtem ko so besede “socialna distanca” in “lockdown” vstopile v leksikon.

Zeleno prepustnico je odobrilo izraelsko ministrstvo za zdravje. Lahko je fizični dokument ali ga prenesete na telefon. Potrebovali ga boste za dejavnosti, kot so obisk fitnesa, obedovanje v restavraciji s 75-odstotno zmogljivostjo, z omejitvijo do 100 oseb, za obisk gledališke predstave z do 500 ljudmi v zaprtih prostorih ali celo druženje v prireditveni dvorani z do 300 ljudmi.

Del kampanje premierja
Izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki je svojo kampanjo na prihajajočih volitvah večinoma vzpostavil na izraelski agresivni politiki spodbujanja k cepljenju, se je na ponedeljkovem dogodku v Tel Avivu pohvalil, da se bo država do začetka aprila rešila koronavirusa.

Foto: epa

Obeležujemo pet milijonov cepljenih ljudi in ponovno odprtje našega gospodarstva, ki je skoraj v celoti v zelenem pasu,” je dejal Netanjahu. “Ostalo nam je nekaj več kot milijon ljudi, starejših od 16 let [ki jih je še treba cepiti].” Izraelsko ministrstvo za zdravje pravi, da je trenutno z virusom okuženih 36.712 ljudi, od začetka pandemije pa je bilo 5.955 smrtnih primerov.

Aleš Ernecl