fbpx

Izredne razmere: Na Krimu razstrelili daljnovode, 2 milijona ljudi brez elektrike

Foto: Pixabay

Celoten Ukrajinski polotok Krim, ki si ga je lansko leto prilastila Rusija, je ostal brez elektrike. Razstrelili so daljnovode in prekinili vso električno povezavo z Ukrajino, od katere je Krim neposredno odvisen. Razglasili so izredne razmere, elektriko zasilno dobavljajo z generatorji. 

Polotok Krim, ki je bil leta 2014 z aneksom prepuščen ruskemu upravljanju, je ostal brez elektrike. Po poročanju ruskih tiskovnih agencij in nemškega Tagesschaua je brez elektrike tako ostalo okoli 2 milijona ljudi, zato so na polotoku razglasili izredne razmere.

Krim je bil sicer popolnoma odvisen od dobave električne energije iz Ukrajine. Do električnega mrka naj bi tako prišlo zaradi razstrelitve daljnovodov, ki so vodili iz Ukrajine, kar je na Facebooku potrdil tudi predstavnik ukrajinskega ministrstva za notranje zadeve, ki je zapisal: ”Daljnovodi so bili razstreljeni.”

Rusija je bila že konec oktobra tarča terorističnega napada, kjer je v strmoglavljenju letala umrlo več kot 200 ljudi. Kdo je odgovoren za tokratne eksplozije, pa uradno še ni znano.

Po poročanju tujih medijev naj bi bile na mestu eksplozij razobešene ukrajinske zastave, za napade pa naj bi bili odgovorni ukrajinski nacionalistični skrajneži.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Začasno elektriko dobavljajo z generatorji
Dve pomembnejši daljnovodni liniji med Ukrajino in Krimom sta bili zaradi domnevnih eksplozij prekinjeni že v petek. Na Krimu so po mrku razglasili izredne razmere, saj še vedno ni jasno, kdaj bo oskrba z elektriko lahko ponovno vzpostavljena. Glavne bolnišnice in najpomembnejše ustanove medtem elektriko pridobivajo s pomočjo generatorjev. Prav tako dobavljajo elektriko preko generatorjev in lokalnih elektrarn že v nekaterih delih mest Simferopol, Jalta in Saki. Krizna ekipa se trudi vzpostaviti elektriko predvsem na najnujnejših mestih, da bi lahko nemoteno deloval vsaj javni prevoz.

M. G.