fbpx

Izvolitev Donalda Trumpa za predsednika ZDA in odhod Velike Britanije iz EU, sta zaznamovala gospodarski forum v Davosu

Odhajajoči ameriški podpredsednik Joe Biden nagovoril zbrane v Davosu (Foto: STA)

Na srečanju politikov in gospodarstvenikov v Davosu so govorili kitajski predsednik Xi Jinping, odhajajoči ameriški podpredsednik Joe Biden in britanska premierka Theresa May.

Kitajski predsednik Xi Jinping se je odzval na Trumpove grožnje s protekcionistično politiko in opozoril, da nima smisla kriviti gospodarske globalizacije za težave sveta. Tudi odhajajoči ameriški podpredsednik Joe Biden je branil liberalizacijo. Theresa May pa je sporočila, da bo Velika Britanija kljub brexitu odprta za nove posle in da izstop iz EU ne pomeni umika v protekcionizem. Nekaj dogodkov se bo zgodilo, kot poroča STA, v Davosu tudi danes. Evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström bo s kanadskim ministrom za mednarodno trgovino Francoisom-Philippom Champagnom ob robu foruma gostila razpravo o ustanovitvi večstranskega sodišča za naložbe, ki naj bi odločalo o naložbenih sporih in nadomestilo model priložnostnega reševanja sporov med vlagatelji in državo (ISDS), ki predstavlja jabolko spora pri sprejemanju prostotrgovinskih sporazumov.

Svetovni gospodarski forum je objavil raziskavo, iz katere je razvidno, da bo letošnje največje tveganje za svetovno gospodarstvo rastoča dohodkovna neenakost. Izvršna direktorica Mednarodnega denarnega sklada Christine Lagarde je priznala, da so se institucije vključno z mednarodnim denarnim skladom začele prepozno zavedati vse večjega razkoraka med bogatimi in revnimi, ki je prispeval k populističnemu valu. Odgovorov na rešitev tega vprašanja še niso našli. 

Branka Jurhar