Jadranski otoki so danes znani kot turistični biseri, a nedolgo nazaj so partizani na otoku Žirje v jamo zmetali 8 metrov globok sloj trupel

Otok Žirje: pogled iz hriba Gradina (foto: twitter)

Resničnim in grozljivim zgodbam komunističnih zločinov ni videti konca. Naslednja se je dogajala na otoku Žirje v šibeniškem arhipelagu, na katerega v poletnih mesecih pride marsikateri turist. Ni pa vedno bilo tako. Tu so se v času druge svetovne vojne ljudje borili za svoja življenja. Na tem otoku se vzpenja hrib Gradina, na katerem je jama z istim imenom. Partizani so jo imeli za metanje svojih žrtev vanjo, da bi svoje zločine čim bolje skrili pred javnostjo. Ker je otok Žirje daleč od Šibenika, so se tu zločini lahko zlahka prikrili. Prve žrtve so partizani metali v globoko jamo leta 1943. Kmalu po 9. septembru 1943 so v Šibenik vstopili partizani, med prvimi njihovimi žrtvami pa je bilo okoli petdeset mlajših deklet, ki so jih odpeljali na otok, jih ustrelili in vrgli v jamo.

V drugi polovici aprila in v začetku maja leta 1945 je Titova vojska zasedla Istro in Trst. Vsaj del italijanskih in hrvaških ujetnikov iz Istre in Trsta so peljali na ta otok. Pridružili so se jim ujetniki iz Pulja, Reke in Zadra. Oseba, ki jih je peljala na otok šibeniškega arhipelaga, je očitno jamo na Gradini poznala, brez dvoma pa je bila na visokem vojaškem položaju. Zelo verjetno je, da je ta oseba tudi sodelovala pri prvem ubijanju v jami jeseni leta 1943. Po letu in pol pa se je jama ponovno začela polniti z žrtvami, pišejo v Komunističnih zločinih.

Ujetnikom so rekli, da jih pošiljajo v zbirne tabore za vojne zapornike, ko so jih s kopnega peljali na otok. Preden so jih vrgli v jamo, so jih ustrelili, nekatere pa so žive porivali vanjo. Tako sta se dva ujetnika uspela rešiti iz jame, čeprav je zelo globoka. Uspelo jima je zato, ker je bil sloj trupel visok od 7 do 8 metrov. Zaenkrat ocenjujejo, da je v jami okoli tisoč okostij izvensodno likvidiranih ljudi.

Jama Gradina (foto: twitter)

Zločinci, ki nikdar niso odgovarjali za svoje nepredstavljive umore
Za razliko od drugih grobišč in jam sta za zdaj znana dva, ki sta sodelovala v teh zločinih. To sta Ive Alić, rojen na otoku Žirje, in Vjeko Duković iz otoka Zlarin. Alić se je opogumil in javno, pred prebivalci, ustrelil svojo žrtev, ki je uspela priti iz jame. Ta vaški poveljnik nikoli ni odgovarjal za svoj zločin. Okoli jame je ostala prelita kri mnogih žrtev. Ovce iz bližine so jo lizale, ker jih je privlačila njena sol. Človeška kri je postala hrana za živali. Jama Gradina je ena izmed največjih jam v južni Hrvaški, ki so pogoltnile mnogo žrtev. Severna Hrvaška ima svojo Jazovko, Hercegovina pa Brišino. Ne pozabimo tudi na Slovenijo, kjer je v kraških breznih, jamah in tankovskih jarkih kar 600 evidentiranih množičnih morišč.

A. G.

 • Valter BraniSlav

  Blizajo se volitve, vi pa kar naprej udrihate po mrtvem konju (komunizmu).
  Ce se ne zmrdujete nad dogodki izpred 3/4 stoletja udrihate po Srbih in LGBT. Pa po Jankovicu, Kucanu, seveda Titu in mojima dvema strickoma ki sicer resnicno nista bila angelcka.
  Pljuvate, pljuvate in se enkrat pljuvate; ene in iste milijonkrat prezvecene zgodbe….
  IN POTEM SE CUDITE ZAKAJ IZGUBLJATE VOLITVE….
  Kalimerov nihce ne mara. Ce bi se Tito vedel tako kot vi bi nas v enem dnevu zasedli Sovjeti.

  • FUCK COMMUNISM

   Pravilno! Nova po teh prascih udriha samo z besedami, jaz bi po njih udrihal v resnici!

   • ĐĐ Style

    Ti si navaden kurac od ovce – desničarsko trobilo, ki je ob najmajnšem znaku panike najhitrejši v begu. Podobno so tvoji bežali proti Avstriji in pričakovali objem Angležev. Toda Angleži so vedeli kdo jim prihaja in jih polkrožno obrnili.

    • FUCK COMMUNISM

     Mogoce, sam ta kurac od ovce bi tebe fental iz cistega uzitka! Brez slabe vesti. Hladnokrvno. Kdo, kam in kok hitr bo pa kdo bezal bomo pa zelo kmalu videli! Bos takrat kvakal, ce bos sploh lahko.

     • 10mile30

      psi, ki lajajo, ne grizejo

     • sprehajalec

      Za njega je že dovolj velika kazen, da obstaja. Pa grdo babo ima doma…

     • FUCK COMMUNISM

      Tega sicer ne veva, ampak res pa je, da se nikoli nisem videl lepe levuharke in glede na to, da je dzdz style smrdljiv levuhar, obstaja velika verjetnost, da je tut njegova baba levuharka, kar avtomaticno pomeni, da je grda!

     • ĐĐ Style

      Pes ki laja ne grize. Mislim da te bodo tvoji zapiski drago stali v življenju.

     • FUCK COMMUNISM

      Ja, se ze tresem, govno! Jebi si mater!

     • Matevzh iz Glanza

      tale je gotovo z Mirovnega inštituta, ki zbira dokazno gradivo proti bralcem Nove.

     • Lustrator

      Če bomo v krivosodju še naprej imeli revolucionarno pravo preverjenih partijskih hlapčkov definitivno, ko pa bomo ob lustraciji postali demokracija, bo protikomunizem cenjen, tvoji zapiski pa dokazno gradivo za ukrepanje.

   • Valter BraniSlav

    Kdo to brani?

  • učko

   Jah, pa ta BANDA ni glih tako mrtva, kot ti misliš. Še naprej nam vladajo isti, s svojim režimskim privilegiranim podmladkom seveda !!!!

  • WatsonForus

   Branislavče – ti konji, KOMUNAJZARJI še vedno tlačijo to zemljico in še šopirijo , tko kot njihovi somišleniki! Tipični primer so Dražgoše , ko se taki modeli še vedno tolčejo po prsih in nakladajo o svetli in pravični NOB!

   • Steiermark

    Oni se dobro zavedajo, da je potrebno vzdrževati strahovladje in poneumljati narod, da bodo lahko še naprej “uživali”, oni in njihovi ptomci, vse naropano , od njihvoih žrtev ter nas!

   • Valter BraniSlav

    Vi ste shizofreni in levi prav tako

   • Valter BraniSlav

    Brez NOB bi nas unicili Nacisti Ali Stalin.
    Titu dolgujemo spostovanje.

  • Steiermark

   valterić, tudi ti nosiš krivdo svojih satanističnih obrednih klavcev, prednikov, ki so klali po Sloveniji ter metali v brezna, pancer grabne, kraška brezna….. svoje nedolžne žrtve – ker se nisi sposoben soočiti , upreti in priznati zločinov, ki so jih zagrešili tvoji zverinski oz. pošastni “strički”, vse v duhu obrednega klanja Slovencev….. Verjetno ti preprečuje pošteno priznanje in kesanje za njihove grehe, dejstvo, da si tudi ti eden izmed njih, ko še vedno živiš na račun njihovih- svojih žrtev – denarja, ki jim ali nam je bil izropan in ker ta odvratna klavska svojat še vedno nadaljuje z ropanjem slovenskih žrtev, z namenom, da takim kot si ti – svojim potomcem, zagotovijo brezskrbno bodočnost in uživanje v naropanem, s slovensko krvjo omadeževanim denarjem! Mislim, da bi bil čas, da izgineš s tega portala, ker si v posmeh žrtvam – tako kot vsi tvoji oz. potomci in nasledniki titove komunistične uničevalske politike – klanja! Prekletstvo pripada takim, kot si ti in tvojim potomcem!

 • osa

  kdor molči devetim odgovori
  ČISTA PRETEKLOST =DOBRA SEDANJOST…..= SVETLA BODOČNOST
  kdo danes ovira dobro sedanjost, kdo se boji resnice,???
  POŠTEN SLOVENEC SE NE BOJI NIČESAR

  SLOVENČKI, kučančki pa se bojijo resnice, ker če bo resnica zavladala v sloveniji bodo kučančki pocrkali, delati ustvarjati ne znajo, krasti in lagati ter pričati po krivem, pa jih bo privedlo na vislice ali na dob

  torej SLOVENCI osvobodimo se slovenčkov, kučanov, cmerarjev, šoltesov,..(.tukajšnjih plačanih nikov, valterjev, tetk, krtač, đđ bedakov-norcev, burecki, marchesi,…..). in gospodarimo, ustavrjajmo in se razvijajmo, da bodo naši vnuki ponosni na nas slovence

  ne vem kako je lahko šoltes ponosen na morilca kardelja starega ata, ki je pobil koliko slovencev ne slovenčkov, šenkal istro,..

  tako bo do izraza prišla lepa šifrerjeva pesem za SLOVENCE in slovenčke
  ;:::ura je 11 zvečer, nekdo je pred vrati, se ga moram veseliti ali bati,…-…..?????

 • SmashFascism

  Brozove zavezniške sile so za prvo skrb imele med vojno in takoj po njej odstraniti politične – komunistične nasprotnike.

  Lahko ste ponosni na te zverine.

  • Prdo

   Ja ponosni smo na rdečo zvezdo

   • Steiermark

    Samo en duševni prizadeti jugozmene lahko tako “komentira” na zločine, ki so jih izvršili njegovi rodžaci ali celo on sam! Satanistični izmečki rdečih kmerov!

   • SmashFascism

    Verjamem, kot vsi lenuhi, potepuhi, kriminalci, zločinci, kelnerce, pijanci in ostali marginaci z makarovićko in opankarjem na čelu

 • Burek Burecki

  Kot ste napisali v uvodu. Zgodbe krozijo in brez dokaznega gradiva kot so slike, so le zgodbice….

  • sprehajalec

   70 let je bilo časa, da se dokazno gradivo skrije in uniči.

   • FUCK COMMUNISM

    Pa se tega pizde leve niso bili sposobni narest v vseh teh desetletjih.

    • sprehajalec

     mislili so, da nikoli nihče ne bo spraševal…

     • FUCK COMMUNISM

      Zdaj imajo pa problem, ker ne bodo padala samo vprasanja, ampak je samo vprasanje casa, ko bodo padale tut batine!

  • FUCK COMMUNISM

   Razna brezna po Sloveniji so tut samo zgodbice, a ne?!

  • xtc

   Baje je tudi Huda jama zgodbica brez dokazov,pa Krensko brezno ,pa uboj hribarjev itd samo zlovne zgodbe in laži,ki hočejo škodovati “habrim NOB svinjam”.

 • xtc

  Banda komunistična.