fbpx

Jadranu grozi ekološka katastrofa, turška tovorna ladja s 3 tisoč tonami sinter magnezita se lahko potopi!

Turška tovorna ladja Haksa (vir: twitter)

V nedeljo zgodaj zjutraj se je v Jadranskem morju pripetila nesreča s turško tovorno ladjo Haksa, zaradi katere je v strojnico začela vdirati voda. Hitro je stekla reševalna akcija, v kateri so sodelovale tako hrvaške kot italijanske službe. Vleko ladje so morali začasno prekiniti zaradi ponovnega vdora vode, danes pa jim je ladjo uspelo povleči do Trogirja.

Zaenkrat ni prišlo do onesnaženja morja, kar je največja nevarnost v zvezi s staro ladjo, v katero je po prvotni sanaciji spet začela liti voda. V ladijskih rezervoarjih se namreč nahaja 70 ton pogonskega goriva in maziva ter 3 tisoč ton rude sinter magnezit.

Osem od trinajstih članov posadke so prepeljali na kopno, medtem ko so preostali skupaj s kapitanom pomagali pri vleki ladje proti pristanišču v Trogir. Vleko turške ladje so bili prisiljeni prekiniti nekaj čez 1. uro ponoči. V ladjo je po poročanju spletnega portala Slobodna Dalmacija začela ponovno vdirati voda, zato so preostalih pet članov posadke skupaj s kapitanom evakuirali na plovilo hrvaške policije. Kmalu so vodo začeli izčrpavati gasilci.

Pripravljeni ukrepi za sanacijo
Turška ladja se je ob 15. uri nahajala v bližini Trogirja. Če bi prišlo do potopa ladje, bi bila nevarnost za okolje izredna, saj je na ladji 3 tisoč ton rude sinter magnezit. Uprava za varno plovbo ministrstva za pomorstvo, promet in infrastrukturo je že sprožila vse protokole, s katerimi bi preprečili možnost nesreče oziroma bi čim hitreje sanirali nastalo škodo v primeru, da pride do onesnaženja.

Ivan Šokić