fbpx

Plenković po telefonu govoril s premierjem Janšo o COVID-19 in obujanju turizma, ki predstavlja skoraj 20 odstotkov hrvaškega BDP!

Srečanje Janeza Janše in Andreja Plenkovića v Zagrebu leta 2017. (Foto: Arhiv Nova24TV)

Hrvaški premier Andrej Plenković je na svojem računu na Twitterju sporočil, da se je pred današnjo videokonferenco voditeljev članic Evropske unije po telefonu posvetoval z več evropskimi kolegicami in kolegi, med drugim tudi s predsednikom slovenske vlade Janezom Janšo. Plenković se je pogovarjal tudi z Angelo Merkel, Sebastianom Kurzem in Viktorjem Orbánom. Hrvaški turizem, ki predstavlja skoraj 20 odstotkov njihovega BDP, je zaradi pandemije na kolenih. Voditelji članic EU se bodo na današnjem videokonferenčnem zasedanju pogovarjali tudi o morebitnem skupnem zadolževanju.

Hrvaški premier Andrej Plenković je na svojem računu na Twitterju sporočil, da se je pred današnjo videokonferenco voditeljev članic Evropske unije po telefonu posvetoval z več evropskimi kolegicami in kolegi, med drugim tudi s predsednikom slovenske vlade Janezom Janšo.

Pogovarjali so se o pandemiji COVID-19 in ukrepih za obuditev turizma, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Plenković se je pogovarjal tudi z Merklovo, Kurzem in Orbánom
Poleg z Janšo se je Plenković v sredo pogovarjal tudi z nemško kanclerko Angelo Merkel, avstrijskim kanclerjem Sebastianom Kurzem in madžarskim premierjem Viktorjem Orbánom, je Plenković sporočil na Twitterju. Teme pogovorov so bili ukrepi v boju proti covidu-19 in možnostih usklajenega delovanja EU v turističnem sektorju kot tudi vrh EU-Zahodni Balkan, ki je bil načrtovan med hrvaškim predsedovanjem. Srečanje je bilo napovedano 7. maja v Zagrebu, a so ga zaradi pandemije novega koronavirusa odpovedali. Obstaja možnost, da bo vrh potekal preko videokonference do konca hrvaškega predsedovanja, ki se konča 30. junija.

Hrvaška (Foto: iStock)

Hrvaški turizem, ki predstavlja skoraj 20 odstotkov njihovega BDP, zaradi pandemije na kolenih
Za Hrvaško je posebej pomemben vnovičen zagon turističnih dejavnosti, ki prinašajo nekaj manj kot petino hrvaškega bruto domačega proizvoda (BDP). Zaradi prepovedi potovanj med pandemijo je hrvaški turizem na kolenih, še poroča STA.

Plenković se je minuli teden o možnem organiziranem prihodu turistov iz Češke na Hrvaško pogovarjal s češkim kolegom Andrejem Babišom. Hrvaški minister za turizem Gari Cappelli je potrdil, da sta se pogovarjala s češko ministrico za regionalni razvoj Klaro Dostalovo o možnostih prihoda turistov iz Češke na Hrvaško, kar je bila pobuda češkega združenja turističnih podjetij.

Turizem, ki je zaradi pandemije najbolj prizadeta panoga je sicer izredno pomemben tudi za Slovenijo, pri tem pa smo v 72 odstotkih odvisni od tujih gostov. Kot je v sredini oddaji Tema dneva na Nova24TV povedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, bo prav ta panoga najtežje prišla do novega zagona: “Tudi ko bomo formalno razglasili konec epidemije, bo potrebno z dodatnimi ukrepi v tretjem paketu pomagati tej in še kakšni drugi panogi, da bo prišla nazaj na star nivo.”

Foto: iStock

Voditelji članic EU na današnjem videokonferenčnem zasedanju tudi o morebitnem skupnem zadolževanju
Voditelji članic EU bodo na današnjem videokonferenčnem zasedanju poskušali poenotiti stališča glede ukrepov za okrevanje gospodarstva po pandemiji novega koronavirusa. V ospredju je vprašanje skupnega zadolževanja. Omenja se možnost kompromisa, po katerem bi si Evropska komisija izposojala na trgu, porok bi bil pa okrepljen evropski proračun.

Rok Krajnc