fbpx

Janša za hrvaški Jutarnji list o sporu glede meje: “Mislim, da bi pametni vladi v prihodnosti lahko našli relativno eleganten izhod iz te situacije”

Prime Minister Janez Janša (Photo: Demokracija)

Predsednik SDS je v nedavnem intervjuju za hrvaški Jutarnji list spregovoril o odnosih med Slovenijo in Hrvaško, odločbi arbitražnega sodišča, delovanju Šarčeve vlade in o dvojnih merilih v EU. Prav tako je izrazil podporo kandidatu za predsednika Evropske komisije Webru, kritičen pa je bil do Macrona. Velikega odziva je bilo deležno predvsem njegovo mnenje o situaciji glede meje, glede česar je dejal, da odločba arbitražnega sodišča koristi Hrvaški, škodi pa Sloveniji, a kljub temu jo zavrača Hrvaška in forsira Slovenija. Ne glede na vse pa situacija omogoča bilateralni dogovor, pametni vladi pa bi po njegovem mnenju v prihodnosti lahko našli relativno eleganten izhod iz krize. 

Uvodoma v intervjuju za hrvaški Jutarnji list predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša v luči 30. obletnice stranke pove, da je zgodovina SDS v veliki meri tudi zgodovina Slovenije zadnjih 30 let: “V zadnjem času so izšle tudi druge knjige, na primer Vojna za Slovenijo, ki imajo za cilj zbrati dokumentacijo tistega obdobja. Da se ne pozabi. Pa tudi zato, ker je po tridesetih letih v Sloveniji prišlo do situacije, ko se tisti, ki jim samostojna Slovenija ni bila intimna opcija, razglašajo za najzaslužnejše za osamosvojitev.” Komentiral je tudi nedavno izjavo bivšega ministra za zunanje zadeve Jugoslavije Budimirja Lončarja, ki je dejal, da je z odlokom o embargu na kupovanje orožja pomagal Hrvaški in Sloveniji. Janša se dobro spominja te odločitve, ki je bila sprejeta avgusta leta 1991, ko se je končala vojna za Slovenijo, a najtežji boji na Hrvaškem so se šele začeli. Po njegovem mnenju je bil ta embargo Varnostnega sveta Združenih narodov v pomoč tistemu, ki je imel v tistem času orožja na pretek – JLA: “Iz osebnih izkušenj lahko povem, da je imel embargo na orožje bolj negativne posledice za Hrvaško kot za Slovenijo. Na enem izmed sestankov na najvišji ravni leta 1991 je bil hrvaški predsednik Franjo Tuđman besen zaradi te odločitve in ne spomnim se točno, kaj je rekel, a vsekakor se spomnim razpoloženja.”

Janša meni, da odločba arbitražnega sodišča škodi Sloveniji in koristi Hrvaški
Nato so nastale nove države in s tem tudi odprta mejna vprašanja. Današnjo situacijo je Janša komentiral kot eno najbolj posebnih v zgodovini: “Imamo sodbo arbitražnega sodišča, ki, po vseh realnih ocenah, gre v korist Hrvaške in v škodo Slovenije. A Hrvaška jo zavrača in Slovenija jo vsiljuje. Jaz osebno, naša stranka in zagotovo polovica slovenskih volivcev smo bili proti arbitražnemu sporazumu. Tesno smo izgubili na referendumu, a bili smo proti, ker smo predvideli, da se bo situacija, glede na slab tekst sporazuma, tako razvila. Mislim, da bi pametni vladi v prihodnosti lahko našli relativno eleganten izhod iz te situacije.” Povedal je še, da odločba, ne glede na to, da je pravno zavezujoča, dopušča bilateralni dogovor za del ali celotno vprašanje meje. Pojasnil je, da je bila Slovenija leta 2008, ko je vodil slovensko vlado in je bil njegov sogovornik na hrvaški strani Ivo Sanader, blizu rešitvi vprašanja, a je nato prišla nova slovenska vlada.

Foto: STA

Vlada je v celoti odvisna od esktremistične Levice
Na vprašanje, kako ocenjuje zdajšnjo slovensko vlado, je odgovoril: “Po šestih mesecih te nenavadne manjšinske vlade ne moremo reči, da je storila kakšno strateško napako, ker se niti ni lotila strateških vprašanj. Govorimo o vladi manjših strank, ki skupaj nimajo večine v parlamentu, nimajo večinske legitimnosti volilnega telesa.” Dodal je še, da je obstoj vlade v celoti odvisen od glasov ekstremistične Levice, ki trdi, da je v opoziciji. Razkošen rebalans proračuna primerja z drastičnim povečanjem stroškov s strani vlade Boruta Pahorja v letu 2009, ko je BDP padel za 8 odstotkov, ceno za to pa še danes plačujemo. Prav tako je Janša povedal, da po volitvah nobena od levo-liberalnih strank ni želela v koalicijo z SDS in tudi mediji so vršili silen pritisk v to smer: “Postavljali so tako visoko ceno vstopa v koalicijo, da smo sklenili, da se ne splača graditi koalicije za vsako ceno. Nekatere izmed manjših strank so zahtevale enako število mest v vladi, kot so dobile poslancev v parlamentu.”

Foto: STA

Ko dvojna merila postanejo načelo dela, pride do razpada skupine
Po mnenju Janše so prihajajoče evropske volitve pomembne v političnem smislu, saj je prihodnost EU najmanj samoumevna od njenega nastanka, odprtih pa je mnogo poti, od katerih niso vse dobre: “Evropska unija se je doslej samo širila. Pot ni bila ravna, a je vodila naprej. To je razumljivo, govora je o skupini nacionalnih držav, ki za napredek potrebujejo dobre kompromise.” A zdaj je prvič glavna tema britanski izhod iz EU, Evropa pa bo po Janševem mnenju po njem manjša in manj vplivna v svetu. Zdaj ni čas za eksperimente, kot jih predlaga vodja ALDE Guy Verhofstadt, ki meni, da je glavni problem EU to, da ji članice ne želijo prepustiti še več pristojnosti: “Za takšno pot ni podpore v EU. Tisti, ki to predlaga, bo enostavno razdrl Evropo, tako kot tisti, ki naravnost predlaga konec EU.” Izpostavil je tudi težavo razlik med malimi in velikimi državami članicami EU: “Primer tega je stališče Evropske komisije o plinovodu Južni tok in drugačno mnenje o plinovodu Severni tok. Južni tok tega ni prestal, Severni tok pa ga je, po praktično enakih pravilih. Razumljivo je, da v veliki skupnosti občasno pride do takšnih situacij in to ni problem, če govorimo o izjemah. A ko dvojna merila postanejo načelo dela, pride do razpada skupine.”

Foto: epa

Janša spregovoril tudi o Webru, Macronu in Orbánu
Na vprašanje glede kandidata za predsednika Evropske komisije Manfreda Webra je odgovoril: “On ima moderno vizijo Evrope in zanjo ima našo podporo. Ima bistveno drugačno kampanjo od svojega predhodnika Jean-Clauda Junckerja, ki ni prišel v Slovenijo in mnoge druge članice EU pred petimi leti. Temelj programa Manfreda Webra je EU, ki dela za ljudi, tako da noben državljan članice EU ne bi moral oditi iz svoje države zaradi ekonomskih razlogov, s trebuhom za kruhom. Normalno je, da potujemo, študiramo, napredujemo, a nihče ne bi smel biti v to prisiljen zaradi odsotnosti možnosti v svoji državi. V zvezi s tem ima izgrajeno paradigmo, ki je resnično obetavna.” Francoskega predsednika Emmanuela Macrona pa je Janša po drugi strani označil za napihnjen balon, kakor mislijo sami Francozi, od njega se je namreč mnogo pričakovalo, a je zato razočaranje toliko večje. O madžarskem premierju Viktorju Orbánu pa je v luči njegovega spora z Junckerjem povedal: “Fidesz je glede na podporo na zadnjih volitvah najuspešnejša stranka EPP, z največjo podporo volilnega telesa. Orbán je imel zgodovinsko pravilno stališče o migracijah. EPP je velika stranka, konfederacija strank, ki se v mnogih stvareh razlikujejo. Na primer stranke s severa se zavzemajo za to, da bi istospolni pari posvajali otroke, mi smo proti. A zato ne predlagamo, da se jih izključi.”

J. Ž.