fbpx

Japonci ogorčeni nad spomenikom v Seulu – odpoklicali so svojega veleposlanika

Protestniki pozivajo k strožjim kaznim za posiljevalce (foto: STA).

Spomenik ‘ženskam za tolažbo’ je pred japonski konzulat v Busanu konec lanskega decembra postavila civilnodružbena skupina. Japonska pa je odpoklicala svojega veleposlanika v Južni Koreji zaradi postavitve tega spomenika korejskim žrtvam spolnega suženjstva med drugo svetovno vojno.

Tokio že dolgo zahteva tudi odstranitev podobnega spomenika izpred japonskega veleposlaništva v Seulu. Kot je povedal tiskovni predstavnik japonske vlade, Yoshihide Suga, je Tokio odpoklical veleposlanika Yasumaso Nagamineja iz Seula in prekinil pogovore o valutni menjavi z Južno Korejo. Spomenik ‘ženskam za tolažbo’ je pred japonskim konzulatom v Busanu konec lanskega decembra postavila civilnodružbena skupina.

Japonska je večkrat pozvala Južno Korejo, naj se ustrezno loti reševanja tega vprašanja, vendar se situacija ni izboljšala, zato so morali ukrepati. Japonski vojaki so v spolno suženjstvo prisilili 200.000 žensk med drugo svetovno vojno, med katerimi jih je bila večina z območja Južne Koreje, Kitajske, Filipinov, Indonezije in Tajvana. Južna Koreja je od Tokia zahtevala opravičilo in izplačilo odškodnin za žrtve.

Med žrtvami te prisilne prostitucije naj bi bilo več kot 40 žensk iz Južne Koreje še vedno živih. Japonsko združenje je zanikalo medvojno spolno suženjstvo, žrtve pa označevalo za dobro plačane prostitutke. Po navedbah zgodovinarjev podatki o 200.000 prisilnih prostitutkah držijo. Med njimi jih je bilo mnogo iz Južne Koreje, ki je bila pod japonsko okupacijo od leta 1910 do 1945.

B. J., STA