fbpx

Japonska želi možnost preventivnega napada na Severno Korejo – za kaj takega pa potrebuje dovoljenje ZDA

Foto: Zračni bojevnik F35 je ena redkih posodobitev japonske vojske v zadnjih letih.

Japonska vlada je čedalje bolj prepričana, da potrebuje temeljito prenovo svojega raketnega obrambnega sistema, če se želi učikovito ubraniti pred naraščajočo severnokorejsko vojaško grožnjo. Politični vrh v Tokiu na glas razmišlja o možnosti, da bi prvič po drugi svetovni vojni uporabil pravico preventivnih izstrelkov, kar bi pomenilo, da se Japoncem na obrambo svojega ozemlja ne bi bilo treba več zanašati izključno na Združene države Amerike. Vsakršne tovrstne namere bi seveda morale odobriti ZDA, zato so pred Japonci še dolgotrajni in naporni pogovori.

Naj spomnimo. Vse od kapitulacije v 2. svetovni vojni je Japonska tradicionalno pacifistična država, ki se odpoveduje reševanju ozemeljskih sporov z orožjem in prisega na pogajalske sposobnosti diplomatov. Japonska se tudi ne udeležuje skupnih vojaških vaj, ki jih pogosto izvajajo ameriške in južnokorejske sile. Toda zadnja dejanja uradnega Pjongjanga, ki je v kratkem času opravil več jedrskih poskusov in je izstrelil serijo raket kratkega dosega, Japonce zelo skrbijo z vidika lastne varnosti.

Japonska sicer ima teoretično možnost, da v obrambi napade in uniči sovražnikove cilje, toda država za kaj takšnega nima sodobne opreme in dovoljšnih kapacitet. Hiroški Imazu iz vladajoče japonske liberalne stranke je pred dnevi za Washington Post dejal, da je zadeva s Severno Korejo zelo resna: “Japonska ne more čakati križem rok, da jo uničijo! Našo državo varujejo druge države, mi pa ne moremo narediti ničesar, da bi zavarovali druge. To v mednarodni skupnosti ni več sprejemljivo!”

Tudi nekdanji japonski obrambni minister Gen Nakatani je Američane večkrat javno pozval k pogovorom o posodobitvi japonskega obrambnega sistema. “Mislim, da bi morali imeti ustrezne kapacitete za napad,” je že lani povedal za britanski medij Daily Mail. Aktualni japonski premier Šinzo Abe ne zavrača takšnih idej in je pripravljen posvetiti svoj čas “razvoju dogodkov”. Lani je sicer podpisal nakup zračnega bojevnika F-35A, s čimer je Japonska okrepila svojo zračno obrambo.

Težava Japoncev pa je v tem, da njihova pacifistična politika v teh nevarnih časih ni več učinkovita. Japonske obrambne sile so tako zastarele, da bi njen obrambni sistem lahko uničil samo tri sovražnikove projektile naenkrat, je poročala tiskovna agencija Reuters. Država ima zato že nekaj časa rezervirano milijardo ameriških dolarjev za nadaljno krepitev svojih zračnih sil.

Ker Japonska trenutno nima ustreznih kapacitet za morebiten preventivni napad na Severno Korejo, bodo potrebni naporni pogovori z ZDA, ki so od konca 2. svetovne vojne podpirale japonsko pacifistično politiko in ji nudile vojaško zaščito.  Da pa so Američani pripravljeni na pogovore z azijskim zaveznikom, so v veliki meri krive tudi čedalje pogostejše severnokorejske vojaške aktivnosti, ki kršijo celo vrsto mednarodnih pogodb. Ne nazadnje je v začetku tega meseca Kim Džong Un izstrelil balistično raketo, ki je v morju pristala samo 300 kilometrov pred japonsko obalo.

Uradni Pjongjang sicer vztraja, da jedrsko orožje potrebuje za samoobrambo pred sovražno naravnanimi nasprotniki.

L. S.