fbpx

Japonski in ameriški marinci bodo združili moči v boju proti Kitajski

Foto: epa

Japonska vojska je dobila okrepitev iz Združenih držav Amerike, natančneje ameriške marince, ki so jih nastanili v vojaškem oporišču Okinava. Njim se bodo zdaj pridružili še japonski vojaki. Dodatne sile naj bi okrepile japonske zmogljivosti v bojih s Kitajsko za sporne otoke.

Japonska po porazu med drugo svetovno vojno ni imela nobenih specializiranih vojaških sil. Toda pod vlado predsednika Šinza Abeja država vse pogosteje išče nove vojaške sile in celo spreminja ustavo, da bi se prilagodila svojim zaveznikom. Odločitev o oblikovanju nove pomorske sile je del njihove vojaške preobrazbe.

Nova napadalna brigada bo del japonske enote za samoobrambo njihove zemlje (JGSDF). V japonskem vojaškem oporišču je bilo na začetku nekaj več kot dva tisoč ameriških vojakov, poroča časopis The Asahi Shimbun. Po načrtih bo glavno vojaško oporišče leta 2018 kamp Ainoura v prefekturi Nagasaki. Japonski uradniki pa razpravljajo tudi o možnosti, da bi japonske marince namestili v kampu Hansen v vojaškem oporišču ameriških marincev na otoku Okinava.

Kdo bo dobil otočje Senkaku
Po predlaganem načrtu bi bilo leta 2020 okrog 600 japonskih vojakov v Okinavi po tem, ko bi se del ameriških vojakov premestil v Guam. Oporišče japonskih marincev v Okinavi bi jih približalo otokom v Vzhodnem kitajskem morju. Za otočje Senkaku se poleg Kitajske in Japonske poteguje še Tajvan, zato je velika možnost, da bo japonske potrebovala napadalne sile.

Japonska je za glavno vojaško oporišče izbrala kamp Ainoura že leta 2015. Na začetku marca je JGSDF napovedal, da ustvarja enoto, ki bo usposabljala nove člane amfibijske napadalne brigade. Japonski vojaki se že več let učijo taktik od ameriških marincev. Japonska amfibijska napadalna brigada bo uporabljala tudi podobno opremo kot njihovi ameriški kolegi.

N. Š.