Japonski premier Abe je zaradi bolezni napovedal svoj odstop

Shinzo Abe. Foto: EPA

Dolgoletni japonski premier Shinzo Abe je danes napovedal, da zaradi bolezni odstopa. Na čelu vlade je bil skoraj osem let. Povedal je, da mu zdravljenje ne pušča dovolj časa, da bi se vodenju vlade lahko posvetil v zadovoljivi meri. Njegov odstop je povzročil šok tudi na borznih trgih, tako je indeks Nikkei padel za 2,12 odstotka. 

Abe se že nekaj let bori s kronično vnetno avtoimunsko boleznijo. Zaradi ulceroznega kolitisa je moral v zadnjem času že dvakrat na zdravljenje v bolnišnico, zato se je odločil za predčasni odstop. Mandat bi mu sicer potekel septembra 2021. “iz dna srca se opravičujem, da kljub podpori japonskega ljudstva predčasno zapuščam svoj položaj”, je povedal, vidno užaloščen.

Njegov odstop bo posledično spodbudil bitko za prevlado v vladajoči Liberalno demokratski stranki, saj je Abe rekel da na izbiro svojega naslednika ne želi vplivati in odločitev prepušča vodstvu stranke LPD. Novi premier sicer mora biti izvoljen v parlamentu. Omenja se nekaj imen, tako bi njegov naslednik lahko postal nekdanji obrambni minister Shigeru Ishiba, nekdanji zunanji minister Fumio Kishida ali pa Yoshihide Suga, vodja kabineta dosedanjega premiera.

Odstop v negotovih časih

V splošnem je javno mnenje naklonjeno predsedniku vlade, uspešno je opravil precej diplomatskih pogajanj in naredil več dobrega kot slabega, pravijo. Priznavajo mu tudi, da je po dolgih letih Japonski povrnil vlogo na globalnem odru. Do njegovega odstopa je prišlo ravno v času negotove geopolitične klime, vključno s soočenjem ZDA in kitajske, prav tako pa tudi tik pred Ameriškimi predsedniškimi volitvami,

Premier z najdaljšim stažem

Premier Abe je pred kratkim postal premier z najdaljšim stažem, pred njim se je s tem nazivom ponašal njegov stari stric, Eisaku Satu. Čeprav so se med njegovim mandatom pojavljale raznovrstne težave, prevladuje splošno mnenje, da bo težko še kdo drug tako dolgo časa vodil stabilno vlado.

Foto: EPA

V zadnjem času je premierju v odstopu podpora upadala, saj so bili nekateri mnenja, da se ni dovolj hitro odzval na novi koronavirus. Prav tako pa se je japonsko gospodarstvo že v začetku leta pričelo soočati z recesijo. Abe je sicer enkrat že odstopil, in sicer leta 2007, prav tako zaradi slabega zdravja.

Sara Bertoncelj