fbpx

Japonski premier Shinzo Abe, prvi japonski premier, ki bo obiskal osrednji spomenik v Pearl Harborju

Foto: STA

Japonski premier Shinzo Abe vstopa  v zgodovino kot prvi japonski premier, ki bo obiskal osrednji spomenik, posvečen napadu na Pearl Harbor 7. decembra 1941. Ta napad se je začel z napadom na bojno ladjo Arizona, ki so jo japonska torpeda in bombe potopile skupaj z več kot 1000 mornarji na krovu.

Pearl Harbor je leta 1951 obiskal takratni japonski premier Shigeru Yoshida, vendar spomenika Arizona takrat še ni bilo, ker so ga odprli šele leta 1962. Abejev obisk ima simbolično in predvsem zgodovinsko naravo, saj sta Japonska in ZDA danes veliki zaveznici. Abe se v času obiska ne namerava opravičiti za napad leta 1941, ampak želi le izkazati spoštovanje mrtvim. Abe je, kot poroča STA, najprej obiskal Nacionalno spominsko pokopališče Pacifika, kjer je položil venec, nato še eno pokopališče ter spomenik deveterici, ki je umrla v trčenju ameriške podmornice in japonske ribiške ladje leta 2001 blizu havajskega otočja.

Nekdanji vojak, ki je preživel napad na Pearl Harbor, Alfred Rodrigues, je pozdravil Abejev obisk: “Vojna je vojna. Delali so tisto, kar so morali, in mi smo delali enako. Do Japoncev ne čutim nobenega sovraštva,” je dejal Rodrigues in menil, da se Abeju ni treba opravičiti.

Na Havajih se bo japonski premier Shinzo Abe srečal s predsednikom ZDA Barackom Obamo, s katerim bosta obiskala osrednji spomenik padlim v japonskem napadu na oporišče Pearl Harbor leta 1941.  Abe se v času obiska ne namerava opravičiti za napad leta 1941, ampak želi le izkazati spoštovanje mrtvim. Obama je pred pol leta kot prvi ameriški predsednik obiskal Hirošimo, kamor so ZDA leta 1945 odvrgle prvo jedrsko bombo, in se prav tako ni opravičil. Letos mineva 75 let, odkar je japonska vojska napadla pacifiško oporišče ZDA na otoku Oahu. V napadu na tihomorsko ladjevje so umrli 2.403 ameriški vojaki, ob tem pa jih je bilo še 1.178 ranjenih. Ubitih je bilo tudi 65 japonskih vojakov.

V napadu na Pearl Harbor, ki je trajal eno uro in 15 minut, je bilo poškodovanih vseh osem bojnih ladij, ki so bile zasidrane v oporišču. Štiri je Japoncem uspelo potopiti, a ključne letalonosilke so bile v času napada na morju. Japonska je napadla s 353 letali, 328 ameriških letal pa je bilo po podatkih vlade ZDA v napadu poškodovanih oziroma uničenih.

Branka Jurhar