fbpx

Javna objava: Islamska država seznanila svoje borce, da se njihovemu kalifatu bliža konec

Slika je simbolična - pripadnik Islamske države. Foto: epa

Čeprav svetu ni prizaneseno s terorističnimi napadi s strani islamskih džihadistov, pa ISIS svoje privržence tiho pripravlja na morebiten razpad kalifata. 

V javnih sporočilih in po zadnjih ukrepih v Siriji je jasno, da so se voditelji Islamske države soočili z resnico, da se kalifatu po vsej verjetnosti bliža konec. To so voditelji te teroristične organizacije sporočili tudi svojim ljudem, hkrati pa pritisnili na svoje borce, da izvedejo še zadnjo nasilno borbo, pa čeprav bi to pomenilo, da teroristi končajo “pod zemljo”. Independent poroča, da so ameriški strokovnjaki prepričani, da so številni napadi v Carigradu in v Bagdadu v zadnjem času v veliki meri odziv na vojaške preobrate v Iraku in Siriji. Prepričani so, da se bodo takšna teroristična dejanja verjetno nadaljevala in celo okrepila  vsaj na začetku, pravijo analitiki, saj je dejstvo, da se skupina razvija kot kvazidržava s teritorialnim osvajanjem, pa tudi s podružnicami in celicami na vsaj treh kontinentih.

Izguba njihovega centra, ki se nahaja na Bližnjem vzhodu, bi za ISIS pomenila velik udarec. Med drugim bi to močno omejilo njeno možnost zbiranja finančnih sredstev, pa tudi cele vagone rekrutov, prav tako pa tudi izvedbo kompleksnih terorističnih operacij. Kljub vsemu pa zelo decentralizirana narava skupine zagotavlja, da je še vedno zelo nevarna za teroristične napade.

Prisiljeni spremeniti strategijo
“Če je Al Kaida hierarhično in nekoliko pod nadzorom, ti ‘fantje’ niso. Imajo vso energijo in nepredvidljivost, ki je pomembna za populistično gibanje,” pravi Michael Hayden, ki je vodil CIO med leti 2006 in 2009. Nekateri uradniki Islamske države pa v svojih izjavah v intervjujih vztrajajo, da je projekt “kalifata” še vedno izvedljiv, le da so zaradi vojaških blokad prisiljeni v spremembe v strategiji. V govoru preko internetnih avdiostoritev tako dolgoletni operativec Islamske države pravi: “Medtem ko so bile naše strukture v Iraku in v Siriji napadene, smo se bili sposobni razširiti in preusmeriti nekatere naše poveljnike, prav tako medije in finančne strukture. Vsak dan se soočamo, kako hočejo ljudje z nami vzpostaviti stik in priti do kalifata, vendar pa smo jim dejali, naj ostanejo v svojih državah, kjer naj raje počakajo na svojo nalogo.” Teritorij, ki ga zaseda Islamska država, se je sicer v prvih šestih mesecih leta 2016 zmanjšal kar za 12 odstotkov.

Temačno napoved objavili v tedenskem časopisu Islamske države
Da se Islamska država zaveda svoje ranljivosti, predvsem pa minljivosti, so potrdili tudi v tedenskem časopisu Islamske država Al-Naba, kjer so podali temačno oceno, da obstaja možnost, da bodo na koncu vse svoje ozemlje izgubili. Pred samo dvema letoma je džihadistični voditelj napovedal začetek veličastne nove dobe v zgodovini z vzpostavitvijo njihovega islamskega “kalifata”, ki je bil v času, ko je vključeval večino vzhodne Sirije in se široko zažrl na sever in zahod Iraka, približno v velikosti Velike Britanije. Medtem pa so številni strokovnjaki okrog sveta prepričani, da če želi Islamska država doseči resnično zmago  vsaj takšno, kot jo je napovedala, bo to trajalo ogromno časa  tudi toliko, da se zamenja celotna generacija muslimanov, ki je bila priča rojstvu Islamske države. Cole Bunzel z Univerze Princeton pa je prepričan: “Oni ne želijo izgubiti ozemlja, ob tem pa poskušajo predvsem spominjati ljudi, da ima Islamska država dolgo zgodovino in da bodo nadaljevali z bojem kot v starih dobrih časih.”

M. S.