fbpx

Javne usmrtitve, kamenjanje, bičanje in amputacije udov tatov bodo tudi uradno postale vsakdanjik v Afganistanu

Talibani v Afganistanu uvajajo šeriatsko pravo. (Foto: epa)

Kot kaže, se Afganistan dokončno pomika v temačne čase, kjer bodo javne usmrtitve, kamenjanje, bičanje in amputacije udov tatov postale nekaj povsem vsakdanjega in normalnega. Afganistanski vrhovni vodja Hibatula Ahundzada je namreč po navedbah tiskovnega predstavnika talibanov Zabihulle Mudžahida ukazal polno izvrševanje islamskega prava. 

Tiskovni predstavnik talibanov je prek Twitterja sporočil, da je afganistanski vrhovni vodja ukaz izdal po srečanju s skupino sodnikov. “Previdno preučite dosjeje tatov, ugrabiteljev in upornikov,” je po njegovih navedbah zatrdil Hibatula Ahundzada in dodal, da je treba izvršiti šeriatsko pravo v vseh primerih, kjer so izpolnjeni pogoji za kazen ali maščevanje.

Vrhovne vodje ni bilo moč videti v javnosti, vse odkar so talibani avgusta lani prevzeli oblast v Afganistanu. Kot je znano, vlada Ahundzada s pomočjo odlokov iz Kandaharja, ki sicer velja za zibelko talibanov, navaja STA.

Ko je postalo znano, da se bodo na oblast vrnili talibani, se je ob vsesplošnem strahu in zgražanjem nad njihovo preteklo vladavino v obdobju med letoma 1996 in 2001, so ti obljubili, da bo tokrat njihovo vladanje manj strogo. Kot kaže, pa je bil strah povsem upravičen, saj so po nastopu vladavine pričeli postopoma odpravljati številne pravice in svoboščine. Najbolj so nastradale ženske, ki so v zadnjih 15 mesecih izgubile številne pravice, postopoma pa so jih izrinili tudi iz javnega življenja.

Foto: epa

Spomnimo. Talibani so večkrat zatrdili, da pripadniki nekdanje vlade, civilni vladni uradniki in vojaški uslužbenci torej, ne bodo tarča napadov. Vodstvo talibanov je še zatrdilo, da bo kaznovalo svoje enote, ki bi to kršile. Kljub temu pa podatki kažejo, da so pripadniki talibanov že nekaj tednov pred zavzetjem Kabula načrtno ciljali vladne uradnike in izvajali napade v večjih mestih ter ob ključnih cestah v državi. Med vojaškimi spopadi v okolici mesta Kandaharja so nato izvedli poboje zajetih članov varnostnih sil. Pobili so tudi tiste, ki so se predali. Human Rights Watch omenja podobne vzorce delovanja talibanov tudi v drugih provincah pred 15. avgustom in po njem. Talibanom je skozi leta uspelo sestaviti močan obveščevalni aparat. Ko so se dokopali do arhivov nekdanje oblasti, so s tistimi podatki našli nove tarče. Med medijsko odmevnejše sodi primer Baza Muhammada, ki je bil pripadnik nekdanje državne obveščevalne agencije (NDS).

To, da se obsojene za različne prekrške javno biča, ni od včeraj. Prizore bičanja je namreč mogoče že več kot leto dni gledati na družabnih omrežjih. Večkrat so postavili na ogled trupla ugrabiteljev, ki naj bi bili ubiti v streljanju. Poroča pa se tudi o prešuštnikih, ki so jih na podeželju javno bičali po petkovih molitvah.

Sara Kovač