fbpx

Javnomnenjska raziskava: vodilni nemški gospodarstveniki bodo na prihajajočih volitvah večinsko podprli Evropsko ljudsko stranko, obeta se polom socialdemokratov

Foto: epa

Anketa, ki je bila pred prihajajočimi evropskimi volitvami opravljena med 1.900 vodilnimi nemškimi gospodarstveniki, je pokazala, da ti večinsko podpirajo konservativno unijo CDU/CSU, ki spada pod okrilje Evropske ljudske stranke (EPP). Omenjeni stranki bi namenili 40 odstotkov glasov. Sledili bi liberalci (FDP) s 16,2 odstotka, Zeleni s 15,7 odstotka, socialdemokrati (SPD) z 9,4 odstotka, AfD s 5,9 odstotka ter Levica z 1,9 odstotka glasov.

Zveza nemških strokovnih in vodilnih kadrov (DFK) je med 1.900 vodilnimi nemškimi gospodarstveniki opravila anketo o prihajajočih evropskih volitvah. Zanimalo jih je namreč, kdo bi vodil Evropsko unijo (EU), če bi na evropskih volitvah glasovali le vodilni gospodarski kadri.

Največ podpore konservativni uniji CDU/CSU, polom FDP
Rezultati ankete so pokazali, da med vodilnimi nemškimi gospodarstveniki daleč največ podpore uživa konservativna unija CDU/CSU, ki so ji dali 40,2 odstotka glasov. Tej sledijo nemški liberalci (FDP) s 16,2 odstotka in Zeleni s 15,7 odstotka glasov. Kot zanimivost naj omenimo dejstvo, da so Zeleni med ženskami prejeli celo več podpore kot CDU/CSU, natančneje 34,4 odstotka. Po drugi strani se stranki FDP obeta pravi polom. Še pred desetimi leti je namreč imela med vodilnimi nemškimi gospodarstveniki kar 40-odstotno podporo.

Foto: družbena omrežja

Padec podpore socialdemokratom (SPD)
Socialdemokrati (SPD) že precej zaostajajo. Izbralo jih je namreč le 9,4 odstotka anketiranih, pri čemer so imeli v zadnjih letih tudi že do 20-odstotno podporo. Podobno nizka je tudi podpora vodilnih nemških gospodarstvenikov desni stranki AfD, ki je prejela 5,9 odstotka glasov. Pri tem je treba poudariti, da omenjena stranka precej večjo podporo uživa med drugimi profili ljudi. Najmanj glasov med vodilnimi nemškimi gospodarstveniki je v omenjeni anketi prejela Levica, in sicer 1,9 odstotka.

Velika večina se bo evropskih volitev udeležila
Spremembe so do nedelje, ko bodo volitve, seveda še možne. Anketa je namreč pokazala, da je 8,6 odstotka vodilnih nemških gospodarstvenikov še vedno neopredeljenih. Je pa zato z njihove strani pričakovati zelo visoko volilno udeležbo. Kar 99,2 odstotka vprašanih je namreč izjavilo, da želijo sodelovati na evropskih volitvah.

M. D.