Javnomnenjska raziskava: vodilni nemški gospodarstveniki bodo na prihajajočih volitvah večinsko podprli Evropsko ljudsko stranko, obeta se polom socialdemokratov

Foto: epa

Anketa, ki je bila pred prihajajočimi evropskimi volitvami opravljena med 1.900 vodilnimi nemškimi gospodarstveniki, je pokazala, da ti večinsko podpirajo konservativno unijo CDU/CSU, ki spada pod okrilje Evropske ljudske stranke (EPP). Omenjeni stranki bi namenili 40 odstotkov glasov. Sledili bi liberalci (FDP) s 16,2 odstotka, Zeleni s 15,7 odstotka, socialdemokrati (SPD) z 9,4 odstotka, AfD s 5,9 odstotka ter Levica z 1,9 odstotka glasov.

Zveza nemških strokovnih in vodilnih kadrov (DFK) je med 1.900 vodilnimi nemškimi gospodarstveniki opravila anketo o prihajajočih evropskih volitvah. Zanimalo jih je namreč, kdo bi vodil Evropsko unijo (EU), če bi na evropskih volitvah glasovali le vodilni gospodarski kadri.

Največ podpore konservativni uniji CDU/CSU, polom FDP
Rezultati ankete so pokazali, da med vodilnimi nemškimi gospodarstveniki daleč največ podpore uživa konservativna unija CDU/CSU, ki so ji dali 40,2 odstotka glasov. Tej sledijo nemški liberalci (FDP) s 16,2 odstotka in Zeleni s 15,7 odstotka glasov. Kot zanimivost naj omenimo dejstvo, da so Zeleni med ženskami prejeli celo več podpore kot CDU/CSU, natančneje 34,4 odstotka. Po drugi strani se stranki FDP obeta pravi polom. Še pred desetimi leti je namreč imela med vodilnimi nemškimi gospodarstveniki kar 40-odstotno podporo.

Foto: družbena omrežja

Padec podpore socialdemokratom (SPD)
Socialdemokrati (SPD) že precej zaostajajo. Izbralo jih je namreč le 9,4 odstotka anketiranih, pri čemer so imeli v zadnjih letih tudi že do 20-odstotno podporo. Podobno nizka je tudi podpora vodilnih nemških gospodarstvenikov desni stranki AfD, ki je prejela 5,9 odstotka glasov. Pri tem je treba poudariti, da omenjena stranka precej večjo podporo uživa med drugimi profili ljudi. Najmanj glasov med vodilnimi nemškimi gospodarstveniki je v omenjeni anketi prejela Levica, in sicer 1,9 odstotka.

Velika večina se bo evropskih volitev udeležila
Spremembe so do nedelje, ko bodo volitve, seveda še možne. Anketa je namreč pokazala, da je 8,6 odstotka vodilnih nemških gospodarstvenikov še vedno neopredeljenih. Je pa zato z njihove strani pričakovati zelo visoko volilno udeležbo. Kar 99,2 odstotka vprašanih je namreč izjavilo, da želijo sodelovati na evropskih volitvah.

M. D.

 • Zdravko

  Na koncu vas bo pa vaš spoštovani Manfred Judež Weber Iškarijot za par zlatih palic prodal Mabusu. MBS + Au je Mabus, tip, ki bo kriv za propad Evropskega krščanstva.

 • antimur

  Upam, da bodo Nemci dali takšno brco v razšvedrano rit ogabne Merklce, da jo bo odneslo kot raketa v njen šeriatski raj. Vsekakor morajo to narediti prej, preden bo musličev več kot Nemcev.

  • Zdravko

   Turki so postali Nemška narodnostna manjšina. Erdogan bi se lahko na teh volitvah uvrstil v Evropski parlament. Toliko Turkov je v Nemčiji.

 • soc

  Dajte nam raje pojasniti, zakaj ste tako hitro stisnili rep med noge in skrili zanimiv članek o prav tako zanimivih aktivnostih SD kandidatov za EU na ljubljanskih vpadnicah. Česa takega pa res še nisem doživel. Laži ali uporaba fotografij z avtorskimi pravicami?

  Ni dobro ne v enem, ne v drugem primeru.

  • Lisjak

   SD je pritisnil na njih,ker je bila fotomontaža.

   • tomnidari

    Fotomontaža gor ali dol! Jaz bi pajace ki mi na cesto skačejo povozil!

   • soc

    Zavezani resnici? Khm.

  • freedomfighter

   Umaknili so clanek ker je bil lazen

 • Olga101

  Socialdemokrati naj se s šefom in Fajonko izselijo in gredo mešetarji s svojimi brati na lastne stroške!

 • Olga101

  Socialdemokrati naj se s šefom in Fajonko izselijo in gredo mešat s svojimi brati na lastne stroške!

 • Darth Vader

  večina nemških industrialcev je pohlepnih pezdetov, ki so si večino bogastva ustvarili na račun minimalcev in poceni delovne sile……zato pa podpirajo stranko, ki ima visoko zapisano agendo uvoza neki ŽNJ narodnosti….podobnosti z podjetji v forumu21 omrežju so zgolj naključne…..večina industrialcev je podpirala tudi adolfa hitlerja….in naciste…..ker se jim je to splačalo…….nemška industrija reichstagovega orla dobro ve, da je EU passe in si želijo čim boljše izhodišče po padcu EU, ker bo orel spet poletel…..ko eu zgine, v evropi ostane samo še nemčija….drgač pa full dobra slika na naslovnici……dva kekca, ki sta 100% življenjsko odvisna od davkoplačevalcev si zapenjata svoje reklce z lažnimi/posiljenimi nasmeški……precej akcijsko-dinamična slikca….

  • tomnidari

   Ampak, Nemci imajo neko sindikalno pogodbo ki drži ko prbita!! Nemci imajo pravno državo, tudi Estonci in Slovaki jo imajo, mi je nimamo!!! IZ PRAVNE DRŽAVE VZNIKNE NAROD in zaradi tega nam udbomafija pravno državo odreka!

  • koza

   banke pa so rak rana vedno; kako to gre skoz tam, pri nas je itak vse zamašeno … https://www.logicno.com/ekonomija/amerikanci-pomazu-da-prva-padne-deutsche-banka-tko-prvi-padne-proci-ce-najgore.html … čist tak vprašam, ker vidim da se razumeš na te stvari, tudi xtc zgoraj je “kritičen”, s tem da Steve Bennon nominira Afd, v glavni vlogi so delavci pri njih, čeprav ima omenjena stranka kar probleme z infiltriranci

 • Anton

  levičarji popušili boste, nimate za burek!

  sarkazem press

  • tomnidari

   Optimist, levičarji imajo celo slovensko premoženje v rokah!!!!

  • freedomfighter

   A NI MERKLOVA LEVICARKA…KAZE DA NE BODO TAKO IZGUBILI

 • Sonce

  Štejejo samo volitve, ankete so brezpredmetne

 • Sonce

  Kako bodo pa volilci volili v Avstriji?
  Zdaj ko so dobili onega modela pri “rahlo” nečednih poslih

  • xtc

   Socialisti so v r***,Kurz jre z nespametnimi potezami verjetno trajno odžagal sebe,Svobodnjaki,pa si bodo zagotovo opomogli Strache je pač bedak-kot je podobno tudi večina socialistov.

 • xtc

  Deinitivno ima tale zadeva dve plati medalje.
  logično je ,da se gospodarstveniki odmikajo od SPd ,ki obljublja podržavljanje,socializem,uravnilovko,prerazdeljevanje itd enako velja za anarholiberale,ki bi vlačili gorneuporabno drhal in jo obešali na proračun in davkoplačevalce.
  Seveda pa je glavn klič zakaj Nemški gospodarstveniki podpirajo CDU in Merckelco-zavračajo pa Afd v tem,da jih večina živi kot zombi podjetja delujoča zgolj in zgolj na račun obrestne mere,ki bi jo ECB že davno morala dvigniti na 2 %,subvencij,kvantitativnega sproščanja denarja-beri tiskanja eura brez pokritja(poglej račun v trgovini) in umetnega vzpodbujanja potrošnje na račun trošenja denarja iz rezerv.
  Skratka,gre za navaden blef ,ki se bo skotalil po glavah kmalu,seveda se večina gospodarstvenikov otepa “delovne sile ,ki bo obogatila” njih firmo,saj delajo škodo večjo kot dobiček kljub subvencijam a računajo na umetno vzdrževanje potrošna,ki pa je na majavih nogah.
  Ko bo Trump,če bo pameten po EU bleferjih udaril s carinami bo tudi vsa beda in zlaganost prišla na dan.
  Ali drugače več 100000 EU podjetij živi na račun mahinacij Merckel-Macron-ECB mafije,ki izčrpava ostale in EPP se tukaj spreneveda.

  • freedomfighter

   Ma kaksne neumnosti ti pises o nemskem gospodarstvu…pa se to kaksnem bedak si zeli zlom lastnega gospodarsta ko navijas da trump zjebe evropo…kaj a ti rad zivis v bedi in revscini…pa se kaksne podrepniska rit si da navijas za drugo drzavo v slabo svoje…vprasaj ameriske patriote ce si kdo zeli zlom gospodarstva tudi ce vlada levica pa bos povsot dobil isti ogovor…neee…le bedaki pri nas si zelijo padec lastnega standarda…bog ve kako slabo zivite ze danes ce vam he vseeno za zlom gospodarstva…najbrz slabse kot migranti…pa pisite se naprej take komentarje naj ljudje vidijo da jim zelite slabo

 • xtc

  Trenutne zadeve peljejo le na vojno v Evropi,preje bo preje bo minila manj bo žrtev-žal neizbežno.

 • Franjo Trojner

  Sami sebe EVROPEJCI menda ja ne mislimo uničiti, kot si to želi Timmermans evropski šef Tanje Fajon, ki pravi : “Enonacionalne – monokulturne države bi morale izginiti”.
  Zato je normalno in pričakovano, da bodo
  vodilni nemški gospodarstveniki na prihajajočih volitvah večinsko podprli Evropsko ljudsko stranko (EPP).
  Tudi mi v Sloveniji ne bomo glasovali za propad naše monokulturne države, iz tega razloga bomo glasovali za skupne kandidate stranke SDS in SLS, ki sta v EU parlamentu v skupini EPP.

 • Zdravko

  Napoti jim je bil Gadafi, na poti jim je Assad. Njihov cilj je uničenje Evropskega krščanstva. Kdo so oni? To že vrabci čivkajo.

 • Andrej

  Ja, EU volitve postajajo čedalje bolj zanimive. Razen za Slovence, ki bi še vedno najraje nazaj na jug.

 • freedomfighter

  Torej evro skeptiki naberejo 8 procentov

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!