fbpx

Je Orban želel otroke zaščititi pred tem? Škotska vlada bo učencem dovolila, da spolno identiteto ter stranišče zamenjajo pri štirih letih – in to brez soglasja staršev

Slika je simbolična. Foto: EPA.

Tuji mediji pišejo, da naj bi Škotska učencem dovolila, da spremenijo svojo spolno identiteto v starosti štirih let, in to brez soglasja svojih staršev. Učiteljem ob tem narekujejo, naj ne dvomijo o otrokovi želji, da izbere novo ime ali da uporabi drugo stranišče. Med smernicami je navedeno: “Nekateri mladi raziskujejo svojo spolno identiteto v okolju osnovne šole. Osnovne šole morajo biti sposobne zadovoljiti potrebe teh mladih ljudi, da jim zagotovijo varno, vključujoče in spoštljivo okolje za učenje.” Najbolj tragično je, da se javnosti pod vplivom levičarske ideologije tovrstne poteze niti ne zdijo sporne – se pa glasno kritizira madžarskega premierja Viktorja Orbana, ki bi se z zakonom o zaščiti otrok rad izognil tudi takšnim sprijenim idejam.

Otroci, stari štiri leta, bodo lahko v šolah na Škotskem spremenili spol brez soglasja staršev, poroča Daily Mail. Sliši se kot neslana šala, a škotske oblasti narekujejo, da bo treba vse učence, ki bi se odločili, da želijo spremeniti spol, podpirati in poslušati. Smernice naj bi v prihodnje veljale v osnovnih šolah, kjer so najmlajši otroci stari le štiri ali pet let, ker se po njihovem mnenju “prepoznavanje in razvoj spolne identitete lahko pojavita že v mladosti”.

V razdelku o ‘spreminjanju imena in zabeleženem spolu’ piše, da morajo otroci preprosto neformalno povedati drugim, da želijo uporabiti drugo ime in da jim tega ni treba uradno zapisati v uradni šolski evidenci. Nasveti šolskemu osebju o tem, kaj storiti, če želi otrok razpravljati o svojem spolu, vključujejo vprašanje, “katero ime in zaimek bi morali uporabiti za nagovor“. Prav tako vlada učiteljem sporoča, naj ne dvomijo o odločitvi otroka, ki pravi, da želi preiti v fanta ali deklico (ali obratno), ampak naj raje vprašajo za novo ime in s katerimi zaimki otrok želi, da se ga naslavlja. Osnovnim in srednjim šolam je bilo rečeno tudi, naj v učni načrt vključijo knjige o transseksualcih.

LGBT ideologija se vsiljuje že najmlajšim otrokom na vse možne načine. (Foto: Twitter)

Poleg tega morajo učencem omogočiti, da se odločijo, katero garderobo ali stranišča bodo uporabili, in razmislijo o uvedbi nevtralne uniforme ne glede na spol. Te smernice so bile označene kot “šokantne” in so povzročile zaskrbljenost, češ da se otrokom dovoljuje sprejemanje življenjskih odločitev, za katere so vsekakor premladi.

Navodilo tudi navaja, da noben škotski zakon ne zavezuje ljudi, da uporabljajo stranišča, ki ustrezajo spolu, s katerim se rodi posameznik. Škotska sekretarka za izobraževanje Shirley-Anne Somerville je dejala: “Ta smernica opisuje, kako lahko šole podpirajo transseksualne mlade, hkrati pa zagotavljajo, da se v celoti spoštujejo pravice vseh učencev.” Šolam naj bi se tako dajalo le praktične predloge, saj smernice niso predpisane in ne spodbujajo “prehoda”. Na srečo so tovrstne ideje podvržene tudi nekaterim kritikam. Marion Calder, direktorica organizacije Women For For Scotsland, je dejala: “Če želite biti transseksualci, morate imeti diagnozo spolne disforije. O čem razmišljajo? Starši bodo zelo zaskrbljeni, ko bodo prebrali ta dokument.”

Sara Bertoncelj