Je Putin že 4. februarja obvestil Kitajsko o načrtih glede napada na Ukrajino?

Datum:

Po poročanju Poljske tiskovne agencije, so Rusi glede načrtovanega napada na Ukrajino, kitajsko stran obvestili že 4. februarja. Glede namer so obvestili tamkajšnje uradnike, Kitajci pa so jih prosili, da naj počakajo do konca olimpijskih iger. 

Novico je prvi objavil South China Morning Post, ki se je skliceval na anonimni vir iz ZDA. Medij iz Hong Konga predstavlja vir kot osebe, ki so blizu Beli hiši, in ki navajajo ugotovitve ameriških obveščevalnih služb. Kitajske oblasti pa ugotovitvam nasprotujejo. Za ofenzivo v Ukrajini naj bi Kitajci izvedeli, ko je 4. februarja, ko je ruski diktator Vladimir Putin obiskal Peking.

Ostaja pa neznanka, ali je bila informacija posredovana neposredno s strani Putina kitajskemu diktatorju Xi Jinpingu, ali pa preko drugih kanalov. Prav tako ni jasno ali naj bi Rusija Peking obvestila glede namer o totalni invaziji. In kot je videti, so se tedanje kitajske predstave, močno razlikovale od tega, kar se je pozneje dejansko zgodilo. Vendar pa ni mogoče reči, da je bil kitajski voditelj nalagan s strani ruskega voditelja. Kitajski uradniki naj ne bi izrazili niti podpore niti nasprotovanja Putinovim nameram.

Priprave na zimske olimpijske igre v Pekingu so že v teku (foto: EPA)

Naj bi pa rusko stran prosili, da z invazijo počaka do konca olimpijskih iger v Pekingu. Kot je znano, so se olimpijske igre končale 20. februarja, dan pozneje pa je Putin priznal samooklicani ljudski republiki v Donbasu, in da bo na njuno območje poslal svojo vojsko. O ugotovitvah zahodnih tajnih služb je poročal tudi dnevnik New York Times in se skliceval na vir v ameriški administraciji in na še enega evropskega uradnika. V skladu s temi viri, naj bi imeli visoki kitajski uradniki določene informacije glede glede vojaških načrtov Moskve ter poprosili Putina, da se z njimi vzdrži do konca olimpijskih iger.

Ameriški uradniki naj bi preko Kitajcev pri Putinu lobirali za vzdržanje od načrtovane agresije
Vendar pa kitajska oblast to zanika. Kot menijo, gre za neosnovane špekulacije. Obenem še menijo, da je namen teh informacij okriviti Kitajsko in jo očrniti. Informacijo je javnosti sporočil tiskovni predstavnik kitajskega veleposlaništva v Washingtonu Liu Pengyu. Dnevnik je prav tako podal informacijo ameriškega vira, da so ameriški uradniki nekaj mesecev poskušali prepričati Kitajce, da bi prepričali Putina, da se vzdrži načrtovane agresije. Kitajskim diplomatom naj bi posredovali skrivne obveščevalne dokumente, ki so se nanašali na kopičenje ruske vojske okoli Ukrajine. Vendar pa naj Kitajci tem načrtom, ne bi verjeli vse do njihove uresničitve.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Luka Svetina odhaja z nacionalne televizije

"Drži, odhajam iz RTV. Ko dobiš bolj mamljivo ponudbo,...

Mursko Soboto in Gornjo Radgono zasedli jezni kmetje

Danes vsi evropski, med njimi tudi slovenski kmetje, izvajajo...

Medvedjev o umoru ruskega pilota: “Pes umre kot pes!”

Nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev se je odzval na...

Poškodovani jamar rešen

Jamarskim reševalcem je iz jame pri Jelen brdu na...