fbpx

Je šlo pri preprečitvi nacističnega atentata v Iranu leta 1943 na zavezniške voditelje za Stalinovo prevaro?

Foto: Wikimedia

V ponedeljek je v 93. letu starosti umrla armenska vohunka, za katero Kremelj trdi, da je leta 1943 preprečila atentat na zavezniške voditelje druge svetovne vojne Winstona Churchilla, Franklina D. Roosevelta in Josefa Visarionoviča Stalina, poročajo ruski mediji. Nekateri pa so medtem prepričani, da se operacija “Dolgi skok” sploh ni zgodila, da je novico lansiral Stalin z namenom, da bi si povečal svoj ugled med zavezniki.

Armenka Goar Vartanjan in njen mož Gevork naj bi bila po poročanju ruske propagande del operacije “Dolgi skok”, v kateri so nacisti načrtovali umoriti voditeljev druge svetovne vojne med njihovim prvim srečanjem v Teheranu leta 1943, s čimer bi eliminirali borce proti nacizmu.

Spremenila potek zgodovine
Pokopana bo na moskovskem pokopališču Trojekurovski poleg svojega moža, ki je umrl leta 2012 in je bil prav tako vohun v isti operaciji. Dmitri Peskov, tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina je na novinarski konferenci izrazil sožalje družini. Dodal je še, da je ta armenski par s svojimi deli določil potek zgodovine celotnega človeštva.

Putin z Goar Vartanjan (foto: epa)

Goar Vartanjan se je rodila 25. januarja 1926 v sovjetski Armeniji, njena družina pa se je preselila v Iran leta 1930. Ko je bila stara 16 let se pridružila iranskemu antifašističnemu gibanju, njena naloga in tudi njenega moža pa je bila vohuniti za nacističnimi tajnimi agenti v državi. Odkrili naj bi več kot sto nacističnih zarot v Iranu v letih tik pred in med drugo svetovno vojno.

Operacija Dolgi skok
Največja izmed vseh operacij je bila Dolgi skok, v kateri so nacisti želeli umoriti Churchilla, Roosevelta in Stalina. Zakonskemu paru je uspelo najti njihovo lokacijo in podatek predati Sovjetom, ki so jih nato aretirali. Po neuspehu prve nacistične ekipe so potem celotno operacijo odpovedali. Ta pomemben zakulisni dogodek je bil opisan leta 1980 v sovjetskem filmu “Poizkus atentata” v glavni vlogi francoskega igralca Alaina Delona.

Po vojni, se je par leta 1951 preselil v Sovjetsko zvezo, tam sta nadaljevala s svojo uspešno obveščevalno kariero. Njen mož Gevork je od  prejel tudi odlikovanje heroja Sovjetske zveze, petkratko zlato zvezdo, a je dejal, da vsaj dva kraka pripadata njegovi ženi. Pogreba njenega moža se je udeležil tudi Vladimir Putin, po vsej verjetnosti pa bo prisoten tudi na pogrebu Goar, ki bo v petek. Nekateri pa so medtem prepričani, da se operacija “Dolgi skok” sploh ni zgodila, da je novico lansiral Stalin z namenom, da bi si povečal svoj ugled med zavezniki.

Lana Božič