fbpx

Je to intervju, ki je novemu brazilskemu predsedniku Bolsonaru prinesel zmago? “Ne boste prodali nedolžnosti naših otrok v zameno za politično korektnost,” je zabrusil levičarski novinarki

Jair Bolsonaro (Foto: epa)

Novoizvoljeni brazilski predsednik Jair Bolsonaro, ki ga levičarska medijska propaganda tako doma kot v tujini vztrajno označuje za desničarskega skrajneža, populista in fašista, je med uporabniki socialnih omrežji vse bolj priljubljen, tudi zaradi načina, na katerega komunicira s tistimi novinarji, ki ga zaradi drugačnega mišljenja vztrajno skušajo diskreditirati. Na Twitterju se je pojavil posnetek, za katerega uporabniki menijo, da je lahko lep vzor za vse boječe se konservativne zahodne politike, kako se je treba v resnici pogovarjati z liberalnimi propagandnimi novinarji in drugimi družbenopolitičnimi delavci. Bolsonaro vedno stoji za svojimi besedami, nikoli se zanje ne opraviči in ne kaže znakov šibkosti. Tako je bilo tudi v zadnjem intervjuju, ko je govoril o politični korektnosti in bolnih načrtih za seksualizacijo najmlajših.

V enem izmed intervjujev pred izvolitvijo za novega predsednika Brazilije je levičarska novinarka Jaira Bolsonara pobarala o tem, če se mu ne zdi, da je premalo politično korekten, a je slednji v svojem slogu povedal, da je v brazilskem političnem prostoru potrebna sprememba tona, saj levičarska agenda ni pustila samo globokih ran na nazadujoči brazilski ekonomiji, temveč vse bolj tudi na področju moralnih in etičnih vprašanj.

“Toda zapletli ste se v dvoboj s socialnimi gibanji, nevladnimi organizacijami za zaščito človekovih pravic, pravic skupine LGBT, žensk in temnopoltih,” je Bolsonara pobarala novinarka. “Kakšne ženske in temnopolti ljudje? Počakajte trenutek, ne razumem dobro vašega vprašanja. Sem jaz sovražnik temnopoltih ljudi? Sem mar jaz sovražnih žensk?” Novinarka je vztrajala, “da je kar nekaj polemik o tem, da je tako”.

Bolsonaro: “Očitajo mi nekaj, česar sami v zadnjih 13 letih komunistične vlade niso znali rešiti!”
Bolsonarov odgovor je bil zelo jasen: “Tistemu majhnemu časopisu na koncu sveta, ki je objavil prispevek o tem, da sem naklonjen pobudam o manjših plačah za ženske … Je to za vas nacionalna bomba? Ali res mislite, da bi bil tako hinavski, da bi zagovarjal takšno tezo? Ne! Zame so ženske vredne enako kot moški, ko govorimo o področju dela. Zdaj pa takole, levičarji me napadajo za nekaj problemov, ki jih v zadnjih 13 letih svojega komunističnega režima niso bili sposobni rešiti. Obtožujejo me za nekaj, kar jaz nisem,” je bil jasen zdaj novoizvoljeni predsednik.

“Kar se tiče skupine LGBT … Moj boj je namenjen šolskemu programu … Povsem sem prepričan, da tudi sami ne bi dovolili majhnemu šestletniku, da se v šoli uči, kako naj bo gej, in da bi ga za to celo stimulirali. Ali pa da bi ga uvedli v seksualno življenje prej, kot bi sicer smeli. Ne moremo si privoščiti, da bi razmišljali tako, zato moram biti oster do tistih, ki dejansko razmišljajo tako,” je še dodal Bolsonaro, ki je prepričan, da druge poti pravzaprav ni. Po njegovih besedah Brazilke in Brazilci enostavno ne morejo barantati z nedolžnostjo svojih otrok v imenu politične korektnosti.

Levičarska politika je v zadnjih 13 letih Brazilijo pahnila v ekonomsko nazadovanje. (Foto: EPA)

Volili so ga tudi tisti, ki naj bi jih po mnenju levičarskih medijev Bolsonaro diskreditiral 
“Ne! Njihova nedolžnost ni naprodaj! Nisem populist, ne nabiram si glasov, moja politično prepričanje bo vse do konca ostalo enako. Moja izvolitev pa je odvisna od vas,”
je v svojem govoru pred dobrim mesecem dni še povedal Bolsonaro. Nekateri politični analitiki so prepričani, da so mu prav intervjuji, kot je ta, prinesli zmago v drugem krogu predsedniških volitev.

Čeprav ga skušajo levičarji prikazati kot nasprotnika žensk in temnopoltih, sta ga prav slednji dve skupini, kot je pokazala poznejša volilna analiza, volili v veliko večjem številu, kot so propagandisti pričakovali oziroma načrtovali.

T. F.