fbpx

Je to mož, ki si želi Putinove službe?

Nikolaj Patrušev (L) IN Vladimir Putin (D) (foto:epa)

Na zadnjem zasedanju ruskega varnostnega sveta, ki ga je vodil predsednik Vladimir Putin, je bil v središču pozornosti še en “jastreb” – Nikolaj Patrušev, sekretar tega organa in tesen zaveznik prvega moža Rusije. Mnogi so mnenja, da prav on cilja na Putinovo pozicijo in da ne bi imel nič proti, če Putina ne bi več bilo, sploh zdaj, ko se pojavljajo ugibanja o Putinovem zdravju, ki jih Kremelj vztrajno zanika.

Ko je imel ruski predsednik Vladimir Putin zadnjo sejo svojega varnostnega sveta pred začetkom invazije na Ukrajino, se je zdelo, da je mnenje in beseda enega izmed njih na seji pomembnejša. Vzpon nekdanjega Putinovega sodelavca Nikolaja Patruševa poudarja vpliv trdolinijskih nekdanjih KGB-jevcev, ki se že več kot dve desetletji borijo z liberalno usmerjenimi tehnokrati za Putinovo pozornost, pojavljajo pa se vprašanja o Petruševi pravi nameri in o tem, ali bo prav on Putinov naslednik.

Nikolaj Patrušev, vplivni sekretar Varnostnega sveta in tesen Putinov zaveznik iz njunih skupnih dni v KGB-ju v Sankt Peterburgu, naj bi ruskemu predsedniku povedal, da za napetostmi v vzhodni Ukrajini stojijo Združene države in da želijo orkestrirati propad Rusije. Patrušev, čigar položaj je enakovreden ameriškemu svetovalcu za nacionalno varnost, je, medtem ko se je Vladimir Putin umaknil iz oči javnosti, stopil naprej, da bi upravičil invazijo in promoviral ruske vojne cilje. V nizu intervjujev za ruske časopise je napovedal, da bo Evropa propadla pod težo globalne prehrambene in begunske krize, Ukrajina pa bo razpadla na več držav.

Nikolaj Patrušev (L) in Vladimir Putin (D) (Foto: epa)

On je tisti, ki sme pojasnjevati Putinove misli
Nenaden pojav Patruševa po več kot dveh desetletjih v vlogi zakulisnega posrednika moči je poudaril njegovo vlogo gonilne sile v Kremlju. Nekaj ​​časa je celo sprožalo vprašanja o tem, ali želi prevzeti Putinov prestol, medtem ko so v mediji vladale vztrajne špekulacije o predsednikovem zdravju in umiku Rusije iz Kijeva. Patrušev po mnenju mnogih velja za domoljuba in državnika, ki je dolga leta predan Ruski federaciji in Putinu. Patrušev je prav tako prevzel vodstvo pri “obrambi” Kaliningrada, ruske eksklave, in zagrozil z “resnimi” povračilnimi ukrepi zaradi blokade tranzita prek Litve zaradi sankcij, ki jih je uvedla Evropska unija. Vseskozi  je tudi zagovarjal in zatrjeval, da bo Rusija svoj cilj v Ukrajini dosegla. Njegovi dolgi intervjuji naj bi dokazovali, da je on tisti, ki “mu je dovoljeno pojasnjevati in pojasnjevati Putinove misli“, je za tuje medije povedal Andrej Kolesnikov, višji sodelavec Fundacije Carnegie za mednarodni mir, “tega ne sme vsak. Tega ne vedo vsi.”

Zavetnik in nadzornik
Dejstvo, da Patrušev pozna bližnjico do “Putinovega ušesa”, ni presenetljivo, glede na to, da sta prijatelja že od takrat, ko sta v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja delala v protiobveščevalnem oddelku KGB v takratnem Leningradu, današnjem Sankt Peterburgu. Patrušev se je v Moskvo preselil dve leti pred Putinom in v devetdesetih letih delal na visokih položajih na sedežu FSB v Lubjanki. In potem je Putin nenadoma obšel Patruševa in postal vodja FSB. Kasneje, ko je Jelcin izbral Putina za premierja, ga je Patrušev nadomestil na čelu FSB. Od tega trenutka naprej je tudi Patrušev skušal Putinu zagotoviti obstanek na oblasti, ga nadzorovati in hkrati vplivati ​​na njegove odločitve.

Tanja Brkić