fbpx

Je Turčija prenehala zadrževati migrante?! Grčija se že sooča s povečanim pritiskom!

Foto: epa

Med vrhuncem migrantske krize leta 2015 je bilo v Grčiji več sto tisoč migrantov, a po dogovoru s Turčijo se je število nekaj časa zmanjševalo. Zdaj je število migrantov v Grčiji ponovno pričelo skokovito naraščati.

Leta 2016 sta Grčija in Turčija dosegli dogovor, ki je omogočil Atenam, da vrača migrante nazaj v Turčijo, dogovor pa se je končal leta 2018 in od takrat se je število migrantov pričelo skokovito povečevati. Že tako gospodarsko obubožana država ima zdaj zaradi migrantov še težave v turizmu. Kot navaja Voice of Europe, je prejšnji mesec turški notranji minister Süleyman Soylu zagrozil Evropski uniji: “Soočamo se z največjo migrantsko krizo v zgodovini. Če odpremo zapore, nobena evropska vlada ne bo mogla preživeti več kot šest mesecev. Svetujemo jim, naj ne preizkušajo našega potrpljenja.”

Število prispelih migrantov v Grčijo se je v zadnjih tednih potrojilo
Le v zadnjih tednih naj bi se število prispelih migrantov v Grčijo potrojilo. Ko je Grčija ponovno prevzela nadzor nad svojimi pomorskimi mejami, so se za nekaj časa migrantski tokovi preusmerili v Italijo, a tam je notranje ministrstvo prevzel Matteo Salvini, ki se učinkovito in uspešno bori proti tihotapcem. V Grčiji je trenutno okrog 90 tisoč migrantov, nastanjenih v okrog 50 taboriščih, ki se nahajajo ob grški severni meji, na celini in petih egejskih otokih.

Migranti v migrantskem taborišču Moria na otoku Lezbos v Grčiji. (Vir: Twitter)

V Grčijo dnevno prispe več kot 278 migrantov
Število prispelih migrantov je še pred časom znašalo 60 na dan, zdaj pa se je povzpelo na 278 dnevno. Samo letos je v Grčijo prišlo 22 tisoč migrantov, grška vlada pa za vse to krivi Ankaro, ki je nezadovoljna zaradi nesprejema Turčije v EU.

Rok Krajnc