Je Turčija prenehala zadrževati migrante?! Grčija se že sooča s povečanim pritiskom!

Foto: epa

Med vrhuncem migrantske krize leta 2015 je bilo v Grčiji več sto tisoč migrantov, a po dogovoru s Turčijo se je število nekaj časa zmanjševalo. Zdaj je število migrantov v Grčiji ponovno pričelo skokovito naraščati.

Leta 2016 sta Grčija in Turčija dosegli dogovor, ki je omogočil Atenam, da vrača migrante nazaj v Turčijo, dogovor pa se je končal leta 2018 in od takrat se je število migrantov pričelo skokovito povečevati. Že tako gospodarsko obubožana država ima zdaj zaradi migrantov še težave v turizmu. Kot navaja Voice of Europe, je prejšnji mesec turški notranji minister Süleyman Soylu zagrozil Evropski uniji: “Soočamo se z največjo migrantsko krizo v zgodovini. Če odpremo zapore, nobena evropska vlada ne bo mogla preživeti več kot šest mesecev. Svetujemo jim, naj ne preizkušajo našega potrpljenja.”

Število prispelih migrantov v Grčijo se je v zadnjih tednih potrojilo
Le v zadnjih tednih naj bi se število prispelih migrantov v Grčijo potrojilo. Ko je Grčija ponovno prevzela nadzor nad svojimi pomorskimi mejami, so se za nekaj časa migrantski tokovi preusmerili v Italijo, a tam je notranje ministrstvo prevzel Matteo Salvini, ki se učinkovito in uspešno bori proti tihotapcem. V Grčiji je trenutno okrog 90 tisoč migrantov, nastanjenih v okrog 50 taboriščih, ki se nahajajo ob grški severni meji, na celini in petih egejskih otokih.

Migranti v migrantskem taborišču Moria na otoku Lezbos v Grčiji. (Vir: Twitter)

V Grčijo dnevno prispe več kot 278 migrantov
Število prispelih migrantov je še pred časom znašalo 60 na dan, zdaj pa se je povzpelo na 278 dnevno. Samo letos je v Grčijo prišlo 22 tisoč migrantov, grška vlada pa za vse to krivi Ankaro, ki je nezadovoljna zaradi nesprejema Turčije v EU.

Rok Krajnc

 • ZatonMesecnikov

  Seveda bodo Turki izsiljevali. Za milijarde Eurov.

  Lepo odkritosrčno povedano,

  #Süleyman Soylu zagrozil Evropski uniji: “Soočamo se z največjo migrantsko krizo v zgodovini. Če odpremo zapore, nobena evropska vlada ne bo mogla preživeti več kot šest mesecev. Svetujemo
  jim, naj ne preizkušajo našega potrpljenja.”#

  Dajte milijarde in ne skušajte našega potrpljenja. Seveda bo tega potrpljenja v nekem trenutku konec. Takrat bo problem rešilo nekaj strojničnih gnezd na poti v Europo. Vprašanje je le, za koliko se mora nafilati europa, da bo do tega prišlo.

  Europa se obnaša kot sicer dober plavalec, ki skoči v vodo, vendar ne poskuša plavati, ker je okoli njega polno prelepih lokvanjev. Da jih ne bi poškodoval. Plavati bo začel, ko bodo pljuča prvič potegnila vodo vase….

 • xtc

  EU sleje kot preje čaka streznenje-treba se bo nehat igrat “wilkommen” in meje zaščititi z orožjem za vsako ceno,ali pa se bo Evropa sesedla v krizi,finančnem zlomu in vojni.
  Torej sleje kot preje,se bo EU zgodilo vprašanje-koga izbrisati sbe ali njih,ko bo ta dilema sleje kot preje na mizi,pa bodo tudi ukrepi zelo jasni.
  Vendar pa daleč od lepih in mirnih.
  Kot sem že mnogokrat dejal “Hopsanje EU po humanitarnih jajcih,se ji bo grdo uteplo” in to se dogaja.

 • xtc

  Kot sem že nekajkrat ,dajal EU se bo strrznila,ko bo finančno zaškripalo in ko bo tiskanje eura ušlo iz vajeti,do tega pa ni daleč saj Ferdo vse bolj finančno propada a izsiljuje EU,ki počasi ni zanesljivo brede v hudo krizo in zlome blagajn.

 • Skrajno Desni

  Še nobeno politično govedo ni dojelo, da je ta invazija muslimanskega dreka dejansko zavzetje Evrope brez orožja.